Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan.
Aanpak besmetting
Na insleep van salmonella-bacteriën, kan de infectie zich over het bedrijf verspreiden en hoge koorts, diarree, verwerpen en sterfte veroorzaken. De veehouder en het gezin kunnen ook besmet raken en ziek worden.
Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.
Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroenteritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Vlees dat stinkt
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Iedereen kan buiktyfus krijgen. Vooral mensen die reizen van en naar gebieden waar het niet zo schoon is. Iemand heeft meer kans om het op te lopen als de afweer niet goed is. Ook is de kans groter als iemand een medicijn tegen maagzuur gebruikt of een chronische darmziekte heeft.
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Wie hebben een grotere kans op ernstige klachten? Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan een voedselinfectie ernstig zijn. Het kan zelfs dodelijk zijn omdat zij snel uitdrogen. Ook kan een voedselinfectie tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben.
De incubatieperiode duurt 2 tot 19 dagen (meestal 5 tot 6 dagen) (Let02, Boe02, Yu00). In 85% van de gevallen beginnen de ziekteverschijnselen binnen 10 dagen na blootstelling en in 95% van de gevallen binnen 14 dagen (Let02, Boe02).
Hoe zit het dan met salmonella? Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
Omdat de Salmonella bacterie op veel verschillende manieren bij de kip terecht kan komen, is besmetting nooit volledig te voorkomen. Ongeveer 7,5% van alle kippen in de industrie is besmet met Salmonella. Hoewel er geen cijfers zijn voor de hobbykip, is een vergelijkbaar percentage niet ondenkbaar.
Bedrijven worden binnen het Salmonella beheersingsprogramma ingedeeld in drie niveaus. Niveau 1 (N1): blijvend gunstige uitslagen in de tankmelk. Bedrijven in Niveau 1 dienen deze status te behouden. Niveau 2 (N2): bedrijven met twee achtereenvolgende ongunstige uitslagen komen in Niveau 2 terecht.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Salmonella verspreidt zich het vaakst via besmet voedsel. CDC schat dat de meeste Salmonella-infecties verband houden met kip, fruit, varkensvlees, groenten met zaden (zoals tomaten), andere producten (zoals noten) , rundvlees en kalkoen. Maar elk voedsel kan besmet raken, zelfs bewerkt voedsel (zoals meel).
Bacteriën op rauw kippenvlees kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. In de meeste gevallen komt dit door de bacteriën campylobacter of salmonella, aldus het Voedingscentrum. Vaak voelen mensen met zo'n voedselvergiftiging zich dan een paar dagen ziek, maar soms zijn de gevolgen ernstiger.
De geur van rotte eieren kan veroorzaakt worden doordat er H2S-gas, ook wel waterstofsulfide (of zwavelwaterstof) genoemd, aan boord is. Al bij een zeer kleine hoeveelheid ruik je de geur van rotte eieren. Wanneer de hoeveelheid H2S-gas toeneemt, ruik je de rotte eierenlucht niet meer.
Door sommige bacteriën kun je bloed in je poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat je gegeten of gedronken hebt. Meestal zijn de klachten na 1, 2 of 3 dagen weer over.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager.