Baby's hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Dit kan heel lastig zijn, maar is gelukkig meestal onschuldig. Het gaat dan binnen twee weken vanzelf weer over.
Een verkoudheid bij baby's is vaak onschuldig, maar je kleintje kan er toch behoorlijk last van hebben. Een snotneus, veel hoesten en niet vrij kunnen ademen is voor niemand een pretje, maar zeker niet als je zo klein bent. Het RS-virus lijkt op een verkoudheid, maar is een stuk minder onschuldig.
Door de waterige ogen en loopneus kan je kindje meer vocht verliezen dan normaal. Daarom is het belangrijk om je baby veel te laten drinken. Zo houd je het vochtniveau op peil en het helpt ook om het slijm wat los te maken.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is. Sterker nog: het betekent dat hij probeert een verkoudheid of ander virus te voorkomen.
Een verkoudheid bij je baby is meestal geheel onschuldig en gaat vanzelf weer over na maximaal 2 weken. Als de verkoudheid gepaard gaat met de volgende klachten, kun je wel contact opnemen met de huisarts: Temperatuurverhoging boven de 38 graden (koorts) gedurende minimaal 24 uur.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Leg je kindje neer om de neus te spoelen. Zoek uit wat het makkelijkst is: op de rug, op de buik of op de zij. Belangrijk is om het hoofdje naar de ene kant te draaien en het bovenste neusgat te spoelen. De bedoeling is dat het er langs het onderste neusgat weer uit stroomt.
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties. Mogelijk maakt de koude onze slijmvliezen kwetsbaarder voor virussen, waardoor we sneller een infectie oppikken. Maar dan nog is er een virus nodig om verkouden te worden.
Laat visite die ziek of verkouden is liever niet langskomen.
Wist je dat baby's tot ze zes maanden oud zijn, niet door hun mond kunnen ademen? Dit komt omdat hun ademhalingssysteem nog niet is ontwikkeld.
Blijf zoals gewoonlijk borstvoeding geven als je over moet geven of een verkoudheid, griep, koorts, diarree en overgeven of mastitis hebt. Je baby zal niet besmet raken via de moedermelk - sterker nog, de moedermelk zal antistoffen bevatten die het risico verlagen dat hij hetzelfde virus krijgt.
Een piepende of luidruchtige ademhaling is een hoog piepend geluid dat ontstaat door een vernauwing van de kleine luchtwegen, waardoor de baby moeite krijgt met ademen.
Medicijnen zijn niet nodig, een verkoudheid geneest vanzelf. Wel kan stomen boven een kom heet water (maximaal 60 graden) soms verlichting brengen bij een verstopte neus. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding.
Wanneer dokter bellen voor RS-virus
Heeft je baby het erg benauwd, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen.
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen). Wordt 's nachts wakker door astmaklachten. Eten en drinken gaat vaak moeizaam.
Ga zo min mogelijk naar buiten tot de verkoudheid over is en vooral tot de hoest weg is. Ventileer de ruimtes in huis goed wanneer je baby er niet is. Vermijd tocht (pas op een openstaande deur en zet het wipstoeltje niet op koude plaatsen neer!).
Neus. Maak het neusje voorzichtig vrij met een wattenstaafje, opgerold gaasje of zakdoekje gedrenkt in een zoutoplossing (fysiologisch serum), of met druppeltjes. Gebruik andere middelen om het neusje te reinigen, zoals een spray, uitsluitend op doktersadvies.
Kind tot 6 maanden: 0,5-1 ml in elk neusgat spuiten. Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag. Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
Eerst druppel je in het ene neusgat, dan in het andere.Tussen de twee laat je even tijd zodat je baby kan ademen. Tip: Bij een pasgeborene kan je vooraf al eens reinigen met een wattenstaafje en fysiologisch water. Als hij dan niest, komt het snot er vanzelf uit.
Een jong kind wordt gemiddeld 6-10 keer per jaar verkouden. Een verkoudheid duurt meestal een paar dagen tot een paar weken en gaat vanzelf weer over.