Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.
Het gewicht van het lichaam speelt een belangrijke rol in de keuze van de matras hardheid. Een persoon van 1.50 m met een lichaamsgewicht van 90kg heeft een harder matras nodig dan een persoon van 1.95 m met hetzelfde lichaamsgewicht. Vaak wordt er gezegd dat een goed matras een hard matras is.
Het beste matras voor zware mensen is een massief koudschuim matras van goede kwaliteit en met een hoge densiteit. Ook is het het beste als het matras minimaal 22 cm of meer dik is. Hoe dikker het matras hoe minder snel het Bottom- out effect op treed.
De hardheidsgraad van een matras wordt door veel fabrikanten aangeduid met H2, H3 of H4. Kortgezegd geven deze benamingen aan hoe stevig een matras is. H2 is het zachtst, H4 het hardst, en H3 zit er (logischerwijs) tussenin.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
De Emma Orginal is door de Consumentenbond beoordeeld en uitgeroepen tot beste matras in Nederland. Bovendien heeft het in België de titel 'Product van het Jaar' ontvangen. Het is een one-size-fits-all matras. Hiermee zorgt Emma ervoor dat de Emma Original geschikt is voor vrijwel iedere slaper.
Best getest: Emma O2 matras
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan.
Matrassen van Tempur hebben een hogere densiteit en dus een hogere levensduur. Daarnaast hebben ze een betere klimatisatie en zijn ze ergonomischer dan een kopie.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Waarom ruikt het Emma matras niet lekker? Er wordt door veel klanten aangegeven dat het matras een chemische geur heeft. Belangrijk om te weten is dat deze geur niet schadelijk is, maar dat dit komt doordat het matras gelijk in vacuüm wordt verpakt.
Kan ik na het uitpakken direct op Emma slapen? Na het uitpakken van het matras neemt het binnen 24-72 uur zijn uiteindelijke vorm aan. We raden aan het nieuwe matras 1 dag de tijd te geven voordat je erop slaapt.
De prijs verschillende tussen matrassen zijn groot maar de kwaliteit verschillen zijn ook bijzonder groot. Een beetje goed eenpersoons matras kost al gauw €600 en een 2 persoon-matras kost al snel €1500. Het beste kunt u eerst een begroting maken wat uw matras mag gaan kosten voordat je naar de winkel gaat.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Lichamelijke aspecten bij de aanschaf van een nieuw matras
Kenmerken zoals uw lichaamsgewicht, postuur en lengte maar ook eventuele klachten zoals gewrichtsklachten, rugklachten of allergieën. Daarnaast is het nog belangrijk in uw overwegingen mee te nemen hoe u slaapt.
Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Om de pijnlijke heup zo veel mogelijk te ontlasten en rust te geven, is het raadzaam om te kiezen voor een orthopedisch traagschuim matras. Op die manier kunt u enerzijds het herstel bespoedigen en anderzijds uw slaapkwaliteit verbeteren.