Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken.
Voor boerenkool stamppot kun je uitgaan van ongeveer 125 gram kant en klare of 250 gram verse boerenkool per persoon.
Boerenkool is een goede detox groente.
Boerenkool zit vol vezels en zwavel, twee stoffen die belangrijk zijn bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. Ook bevat boerenkool zeer veel chlorofyl, dat ook bekend staat als een krachtige detoxer.
Bijzonder hoge vitamines en mineralen
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool in 250 gram boerenkool zit: 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A, 180% van de ADH voor vitamine C, 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium.
Boerenkool is lastig te verteren
Problemen die uiteen kunnen lopen van een opgeblazen gevoel en buikpijn tot winderigheid.
Teveel rauwe boerenkool eten, kan je schildklier aantasten. Er zitten namelijk goitrogenen in, die je schildklier kunnen vergroten. Die gaat dan langzamer werken, met alle gevolgen van dien. Een trage stofwisseling is niet fijn.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen.
Tijdens het koken komener vluchtige zwavelverbindingen vrij; ook de geur van despijsverteringsgassen wordt veroorzaakt door zwavelhoudendestoffen. De koollucht tijdens het koken kan worden voorkomen door eenoude boterham toe te voegen tijdens het koken.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen.
Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca. 3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
In de winter hutspot eten
De maaltijd is ideaal om naast de helende eigenschappen van ui voldoende bètacaroteen binnen te krijgen, zodat voldoende retinol en dus weerstand wordt opgebouwd. Ook knabbelen aan een rauwe peen of het eten van gaar gekookte wortelen is zeer goed, waardoor het zien goed wordt ondersteund.
De goede stoffen uit de wortels zijn het best op te nemen in combinatie met een klein beetje vet. Kortom regelmatig zorgen dat er voldoende bètacaroteen wordt gegeten is dus van belang voor de gezondheid en door de afwisseling van de verschillende groenten krijg je dan bijna alle vitamines en mineralen binnen.
Er zitten 99 kilocalorieën in 1 zak (300 gram) boerenkool. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'boerenkool'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar? Er zitten 475 kilocalorieën in 1 portie (500 gram) stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.