Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625). Glutaminezuur en glutamaten geven de speciale umamismaak. Ze worden gebruikt om de hartige smaak van producten te versterken, waardoor minder zout nodig is. Alleen glutamaat heeft een zogenaamde 'umamismaak'.
Overmatig gebruik van glutamaat, het hoofdbestanddeel van MSG, zou kunnen leiden tot neurologische symptomen, zoals het krimpen van zenuwcellen (14, 15, 16). Verder kun je natuurlijk vraagtekens zetten bij het feit dat mensen met autisme veel glutamaat in hun lichaam hebben (17).
Toch niet slecht? Gelukkig is er de laatste jaren een steeds harder tegengeluid, want er is helemaal geen hard bewijs dat het witte poeder schadelijk is. Sommige mensen propageren zelfs het gebruik ervan, omdat je extra smaak geeft aan je eten en daardoor minder zout nodig hebt.
Maar het bevat net als MSG het zout glutamaat, dat zorgt voor de speciale smaak. En daar zijn inmiddels genoeg aanwijzingen van bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid. Ook het veelvuldig gebruik van gist en producten met gistextract zorgt voor een vermindering van de weerstand en meer klachten.
Zout, suiker.
Zoals je kunt zien, bevat het ” maar” vijf ingrediënten, maar allen zeer slecht. Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter, want het is onmisbaar voor onze informatieverwerking. Daarnaast regelt het ons denk- en leervermogen. Elke neurotransmitter heeft zijn specifieke invloed op onze gesteldheid. Zo zorgt bijvoorbeeld serotonine voor een gelukkig gevoel.
Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Ve-tsin is een van de namen van mononatriumglutamaat (MNG). Je kent het misschien ook wel als aji-no-moto, MSG (de Engelse naam) of het E-nummer E621. Het is een smaakversterker die de smaak hartig (umami) toevoegt aan je eten. Net zoals zout smaken versterkt, doet MNG dat ook.
E621 is in Aziatische landen beter bekend als ve-tsin waar het in erg veel gerechten wordt gebruikt.
E621 wordt gemaakt van het aminozuur glutamaat. Dit is één van de meest voorkomende aminozuren in voeding en zit in meer of mindere mate in vrijwel alles dat je eet. Kaas, sojasaus, tempeh, tomaten, paddenstoelen, pinda's en moedermerk zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature veel glutamaat bevatten.
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
Het gevolg hiervan is dat de darmen minder zuur worden, waardoor de gisten nog beter kunnen groeien. Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Een huis-tuin-en-keuken beautyingrediënt zijn vlokken biergist, waar een gezichtsmasker van kan worden gemaakt, maar ook van binnen uit kan biergist de huid mooi maken door haar te zuiveren. De vitaminen B die het bevat hebben een bloedzuiverende werking.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.