Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!
In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is.
De merknaam JOZO staat voor JOdium ZOut, omdat het zout een toevoeging van Jodium had. Maar ondertussen voeren ze ook de merknaam JOZO zonder dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dat maakt het verwarrend voor de consument. De merknaam Jozo bestaat al sinds 1929.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Zeezout dat in supermarkten wordt verkocht is juist arm aan jodium, een uitzondering is Keltisch zeezout. In Keltisch zeezout zit echter niet meer jodium dan in Jozo. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de norm voor volwassenen op 150 microgram per dag.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Keltisch zeezout is de winnaar!
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Keltisch zeezout bevat een aanzienlijk aantal mineralen waaronder Natrium. Natrium helpt om de bloeddruk onder controle te houden en je hebt het nodig om je spieren en zenuwen beter te laten functioneren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar een beetje Keltisch zout nodig hebt voor het beste resultaat.
Een paar cijfers: Bakkerszout bevat gemiddeld 58.000 mcg jodium per kilo (jozo-zout 21.000 mcg/kilo). 1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium.
Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
Met een schaaltje volle yoghurt of kwark van 150 gram krijg je gemiddeld zo'n 22 microgram jodium binnen. Dat is bijna net zoveel als één volkoren boterham.
4 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten bijna 100 microgram jodium. Dan heb je al een behoorlijk deel van de dagelijkse aanbeveling van 150 microgram binnen. Het is niet verplicht om brood te bakken met bakkerszout. Op het etiket van brood staat of het met bakkerszout gemaakt is.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Himalaya zout Albert Heijn. Deze roze himalaya zout komt uit Pakistan & bevat meer dan 80 mineralen.
Fleur de Sel bevat bijzonder veel mineralen en spoorelementen, zoals magnesium. Daardoor is het veel gezonder dan het zout dat we doorgaans kopen in de supermarkt. Het gehalte aan natriumchloride (keukenzout) is bovendien het laagst van alle zouten en is daarmee het zachtste en “vriendelijkste” zout ter wereld.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
"Keltisch zout komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk. Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan." Het vierde soort is zeezout. "Dat wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen.
Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod is het relatief simpel om over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram heen te komen.
Keltisch zeezout heeft veel gezonde eigenschappen
Het bevat een heel belangrijk mineraal, magnesium (doordat het niet gewassen wordt), welke je bloeddruk laag houdt. Het stimuleert de productie van je maagzuur. Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering. Door Keltisch zeezout neem je vitamines beter op.
Alleen anorganisch zout is belangrijk voor gebruik in de keuken. Je kent het onder verschillende namen: tafelzout, kookzout of keukenzout. Het hoofdbestanddeel van dit zout is natriumchloride, het belangrijkste mineraal voor het menselijk lichaam.
Net als keukenzout kan Himalayazout gebruikt worden tijdens het koken, echter is het wel verstandig om het zout pas na de bereiding aan het gerecht toe te voegen omdat pure zoutsoorten tijdens het koken snel oplossen vanwege de waterhoudende zoutkristallen.