Aardappelpuree maken Voor een fles vodka van ongeveer 750 ml is ongeveer 1,5 kg gegelatineerde aardappels nodig. Stamp de aardappels fijn en voeg later 3,5 tot 4 liter water toe. Breng het mengsel opnieuw op een temperatuur van 66 graden Celsius en voeg 100 g geplette en gemoute gerst of tarwe toe.
Bij het gebruik van aardappels of granen om vodka te maken, dien je een brij te maken van actieve enzymen die het zetmeel uit de aardappels of granen weet af te breken en om te zetten naar suikers, zodat deze gefermenteerd kunnen worden. Het maken van vodka uit vruchtensap is een stap makkelijker.
Wodka (of vodka in het Engels) is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Maar helemaal smaakloos is wodka niet. Rogge smaakt lichtzoet en een wodka op basis van aardappel heeft een romige afdronk.
Het graan wordt eerst ontkiemt, waarbij vergistbare suiker ontstaat. Dit wordt met water gemengd en zo ontstaat een alcoholische vloeistof, deze vloeistof wordt gedestilleerd. De drank wordt dan opgeslagen in tanks met houtskool, waardoor de geur en kleur wordt geabsorbeerd. Dan wordt de wodka gefilterd.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Vieux wordt niet gemaakt van gedistilleerde wijn, maar van neutrale graan- of melasse alcohol, en water waar, voor de smaak en de kleur, verschillende ingrediënten zoals karamel en diverse geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedistilleerde dranken, maar komt direct uit de distilleerketel in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water, en smaakt en ruikt daarom zeer neutraal vergeleken met andere alcoholische dranken.
Whisky, Wodka, Eau de Vie, Cognac, Slivovitch, Palinka, Absinth en ga zo maar door… U kunt nu zelf uw favoriete drankje maken. Dat je zelf wijn en bier thuis kunt maken weten de meeste mensen wel.
Wodka werd voor het eerst in het Rusland van de 15de eeuw gezien. De geschiedenis van wodka is echter veel ouder en vindt haar wortels in de Arabische wereld… Geïnspireerd door de werken van een Perzische wetenschapper over distillatie, ontwerpt de monnik Isidor van het Tsudovklooster in 1430 een recept voor wodka.
Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander. "Wij behoren steevast tot de top vijf, zes of zeven van Europese landen wat betreft de inname van alcohol", legt Nemtsov uit. "Maar wij onderscheiden ons door de ernst van de gevolgen.
Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
De meeste wodkafanaten zijn ervan overtuigd dat de échte smaak van wodka alleen te proeven is door het puur te drinken. Toch valt het 'watertje' niet bij iedereen goed in de smaak. De één vindt het te sterk en de ander zegt dat er geen smaak aan zit.
Een aardappel heeft zo'n 10 mm water per ton opbrengst nodig. Het verwerken van aardappelen kost juist veel water. Voor de productie van 1 kilo chips is gemiddeld 1040 liter water nodig.
fles sterke drank, 100 cl, 35% = ongeveer 28,5 standaardglazen. fles sterke drank, 75 cl, 40% = ongeveer 25 standaardglazen.
Enkele tips. Laat je aardappelen na de oogst drogen op een luchtige, droge en donkere plaats. Leg ze in bakken die de lucht doorlaten. Zakken zijn goed om aardappelen te vervoeren, maar minder goed om ze in te bewaren.
De suiker wordt gehydrolyseerd door de in de gist aanwezige enzymen tot glucose en fructose. 2. Glucose en fructose worden dan door de in de gist aanwezige enzymen omgezet in ethanol en CO2.
Sterke drank
Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Een andere populaire variant is stookwijn op basis van suiker. In plaats van fruit wordt bij dit type stookwijn gebruikgemaakt van suiker als hoofdingrediënt. De suiker wordt gefermenteerd tot een basiswijn, die vervolgens wordt gedistilleerd.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Een goede vodka wordt gemaakt van kwalitatief hoge producten die zetmeel of suikers bevatten. In Rusland werd vodka voornamelijk gemaakt uit aardappelen. Tegenwoordig worden door de goede vodka's met meer precisie geproduceerd. Zo maakt Grey Goose haar vodka alleen van de fijnste wintergraan, afkomstig uit Picardië.
Het klinkt misschien vreemd, maar vieze geurtjes krijg je het allerbest uit je kleding door ze te wassen met wodka. Omdat wodka een hoog alcoholpercentage heeft, is dit het perfecte middel om geur uit kleding te verwijderen. Simpelweg omdat de alcohol de bacteriën die de geur veroorzaken doodt.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Vieux zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Vieux kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het stookgist gebruikt u om de suikers om te zetten in alcohol. Dit is vaak een van de laatste stappen in een brouwproces. Alcoholgisting is een fermentatieproces waarbij glucose (suiker) in ethanol (alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet.
Klop een paar eierdooiers los en voeg ze geleidelijk toe aan je likeur terwijl je goed roert. Eierdooiers hebben een bindend effect en kunnen de textuur van de likeur verbeteren. Houd er echter rekening mee dat dit de smaak enigszins kan beïnvloeden. Deze methode kan je niet voor iedere likeur aanwenden.