Een 3D-printer is een printer die op basis van digitale bouwtekeningen een tastbaar, driedimensionaal object kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Meestal gebruiken 3D-printers plastic, omdat het een relatief goedkoop en eenvoudig manipuleerbaar materiaal is.
Met 3D-printen kun je je eigen kunstwerken maken. Denk aan sculpturen, abstracte stukken of zelfs gepersonaliseerde fotolijsten. Je kunt experimenteren met verschillende texturen en dimensies die normaal gesproken moeilijk te bereiken zijn met traditionele methoden.
Met een 3D-printer kun je verschillende objecten maken, zoals speelgoed, huishoudelijke artikelen, prototypes, kunstwerken en zelfs protheses.
Een 3D object kan op twee verschillende manieren geprint worden; met plastic filament via een FFF/FDM 3D printer of met vloeibare resin (hars) via een Resin printer. Buiten het verschil in materiaalgebruik is ook de techniek voor het opbouwen van de 3D print verschillend.
Prijzen voor een geassembleerde 3D printer liggen ongeveer tussen de 1000 en 2000 euro, hoewel Llowlab met de Printrbot (330 euro) en de DaVinci (600 euro) een aantal zeer voordelige alternatieven biedt.
Om te kunnen 3D printen is een digitaal 3D model nodig. Dit bestand moet afkomstig zijn uit een 3D teken- of CAD-pakket, en worden opgeslagen als STL of 3MF (3D Manufacturing File). Deze STL of 3MF-files zijn direct geschikt om naar de printer te sturen. Ook het aanleveren van vele andere extensies is mogelijk.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
Het klopt inderdaad dat 3D printen over het algemeen niet erg laagdrempelig is. Er is een bepaalde technische affiniteit nodig zodat je begrijpt wat er gebeurd en waar je mee bezig bent. Dat neemt daarentegen niet weg dat alles te leren is zolang er maar een drang is om het eigen te maken.
Het maken van een 3D print kan al snel enkele uren duren. Hoe snel een 3D printer klaar is met een opdracht, is afhankelijk van verschillende factoren. De printsnelheid is niet alleen afhankelijk van de soort 3D printer die u in uw bezit heeft.
3D printen kent er vele: vrijheid van vormgeving, flexibel opschalen, massa-personalisatie, keuzevrijheid van materiaal en productie van complexe ontwerpen zonder assemblage om maar een paar te noemen. Maar 3D printen is ook een duurzame techniek.
De ideale oplossing voor snel en kwalitatief metaal printen
Met metaal 3D printers kunt u naast goedkoper en sneller produceren ook profiteren van vele vormvrijheden, van eenvoudig tot zeer complex. Bij het materiaal heeft u de keuze uit diverse metaalsoorten, zoals titanium, roestvrij staal, etc.
Waar in je beschikbare ruimte zet je de printer neer? Let op: Het is handig als je grotendeels rondom kunt lopen. Tijdens het calibreren moet je je heatbed op de goede afstand van de printkop krijgen en hiervoor moeten de stelschroeven makkelijk gedraaid kunnen worden.
Eigenaren van een 3D-(thuis)printer kunnen nu geld verdienen via hun eigen website, door toevoeging van de STL Oogster plugin van Protocow. Eenvoudige registratie en installatie maakt dat de STL Oogster binnen 5 minuten op de website wordt geplaatst.
Er zijn twee verschillende, populaire soorten 3D-printers: filamentprinters en resinprinters. Deze maken niet alleen gebruik van verschillende technieken, het gebruikte materiaal is ook anders.
Tot 2030 groeit de industriële markt voor 3D-printproducten en -technologieën tot een marktvolume van 22,6 miljard euro. De lucht- en ruimtevaart (23 procent), medische technologie (23 procent) en automotive (vijftien procent) zijn de sectoren met het grootste jaarlijkse groeipotentieel.
Glas is een nieuw materiaal voor 3D-printen. Het is in de handel verkrijgbaar in de vorm van met silica geladen harsen. Het Sirris Additive Manufacturing team onderzoekt de mogelijkheden van deze nieuwe en zeer innovatieve materialen.
Voor rond de 20 euro krijg je een spoel filament van zo'n 0,75 kilogram waarmee je, afhankelijk van de grootte van de geprinte 3D objecten, tientallen tot zelfs honderden 3D prints kunt maken. 3D filamenten zijn vaak in een verscheidenheid aan kleuren te bestellen.
3D printen wordt meestal in verband gebracht met het printen van hoofdzakelijk kunststof of metaal. Forust toont echter aan dat het ook mogelijk is om hout te printen. Als grondstof maakt het bedrijf gebruik van geupcycled zaagsel en andere bijproducten van de houtindustrie.
Een 3D-geprint object waterdicht maken is zeker mogelijk, maar vergt enige kennis van 3D-Printen. Alle 3D-printers die gebruik maken van een extrusion proces (FDM of FFF), produceren poreuze printen.
Een 3D geprint orgaan tegenover eentje van een orgaandonor heeft verschillende voordelen.Zo kunnen bijvoorbeeld jouw eigen hartcellen gebruikt worden om een nieuw hart te printen. In het geval van een hart van een orgaandonor heb je te maken met andere cellen.
PETG is namelijk het enige filament dat is goedgekeurd voor gebruik met voedingsmiddelen. Het is dan ook niet verrassend dat PETG wordt gebruikt voor de bekende petflessen: het mag in aanraking komen met voeding, kan een grote druk weerstaan zonder te vervormen en zal niet zomaar breken.
De meeste 3D-printers verbruiken zo'n 50 watt per uur, maar om hem op temperatuur te krijgen kan hij in het begin tot wel 600 watt per uur verbruiken.
Ze werken door gesmolten plastic laag voor laag op te bouwen. Het energieverbruik van FDM-printers is relatief laag, vergelijkbaar met dat van een gewone computer. Het vermogen van een FDM-printer varieert meestal tussen de 60 en 300 watt tijdens het printen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het object.