Wat gebeurt er wanneer u niet tijdig afzegt? U krijgt een rekening bij niet verschijnen zonder bericht. U ontvangt dan een rekening vanaf €25,-, afhankelijk van het soort afspraak. Deze rekening wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed en dient u zelf te betalen.
Vanaf 1 maart wordt een patiënt die niet op de afspraak verschijnt eerst gebeld door de arts. Als er geen duidelijke reden is voor het wegblijven, wordt een tarief van 12,50 euro in rekening gebracht, het zogeheten wegblijftarief.
Het kan gebeuren dat u de afspraak niet door kunt of wilt laten gaan. Belt u in dat geval tenminste 3 uur van te voren en geef door dat u niet komt. Een andere patiënt kan dan worden ingepland.
U moet een bedrag betalen als u zonder geldige reden niet op uw afspraak in het ziekenhuis bent. Of de afspraak niet op tijd afzegt. Dit is het wegblijftarief, ook wel het no-show tarief. Het wegblijftarief moet u zelf betalen.
Je zegt de afspraak op tijd af
De belangrijkste regel blijft toch wel dat je niet last minute afzegt. Houd een beetje rekening met de ander en breng hem of haar op tijd op de hoogte. Het liefst zo'n twee weken van te voren.
In de regelgeving is geen tarief opgenomen dat de zorgaanbieders in rekening kunnen brengen als een patiënt niet komt opdagen bij een afspraak. Er is bij een 'no-show' geen sprake van geleverde zorg als bedoeld in de Wet marktordening gezondheidszorg. Daarom is er ook geen prestatie voor.
Zo word je goed in plannen annuleren
Het makkelijkste zou zijn om voor het "ik voel mij niet zo goed"- excuus te opteren en dat is ook oké, zolang je er niet over aan het liegen bent. Dat mag trouwens ook gewoon zijn dat je het niet ziet zitten om buiten te komen, omdat je wat tijd voor jezelf nodig hebt of moe bent.
Je kunt voortaan zelf je afspraak verplaatsen of afzeggen via coronavaccinatie-afspraak.nl onder 'Mijn vaccinatieafspraken inzien'. Om de afspraakgegevens te bekijken, moet je inloggen met DigiD.
Is uw huisartsenpraktijk dicht? Dan verwijst de huisarts u door naar de huisartsenpost. De huisartsenpost geeft aan of u moet langskomen of beter een afspraak kunt maken met uw huisarts binnen zijn werktijden. Ook kunnen zij u verwijzen naar de spoedeisende hulppost van een ziekenhuis.
Sommige huisartsen verwachten dat de patiënt zelf na enkele dagen belt voor de resultaten van bijvoorbeeld een bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek. Andere huisartsen bellen de patiënt juist op met de uitslag of vragen hem langs te komen op de praktijk.
De chauffeur kan de huisarts assisteren bij medische handelingen. Als de huisartsenpost u terugverwijst naar uw eigen huisarts, belt u op de eerstvolgende werkdag voor een afspraak naar de praktijk van uw eigen huisarts.
De norm is dat je in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen bij jouw huisarts terecht kunt. De maximale toegangstijd is 3 werkdagen. Wanneer een huisarts een overvolle agenda heeft, is het wenselijk om maximaal 3 werkdagen aan te houden. Het is belangrijk om te weten dat het hier gaat om een richtlijn.
Hoelang duurt een afspraak bij de huisarts? Een afspraak bij de huisarts duurt ongeveer tien minuten. Wanneer u meerdere klachten wilt bespreken, of iemand mee neemt naar de afspraak, heeft u misschien meer tijd nodig. Geef dit aan bij het maken van de afspraak.
Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
3 maanden na uw 2e coronaprik kunt u de boostervaccinatie halen.
Zeg op de juiste manier af
Je weet zelf hoe vervelend is als iemand last-minute afzegt, dus als je wil cancelen doe dit ruim van tevoren. Zeg je wel last-minute af, wees dan wel eerlijk over de reden.
Een no show, ook geschreven no-show, houdt in dat iemand niet komt opdagen op een afspraak, zoals bij een arts, een rechtbank, een geboekte reis of voorstelling, zonder tijdig te annuleren.