Uit onderzoek blijkt dat een hitte van 185 graden Celsius geschikt is om een mooie krul te creëren, maar tegelijkertijd het haar niet uitdroogt. Net zoals de grootte van de tang, maakt ook de manier waarop je 'm vasthoudt een enorm verschil.
Er is onderzocht welke temperatuur veilig is voor het haar en bij welke temperatuur het haar beschadigd raakt tijdens het föhnen: Veilig lager dan 50° C. Waarschijnlijk veilig 50° C – 65° C. Gevaarlijk 75-95°C en hoger.
185 °C, zo blijkt. Dat is volgens experten namelijk dé gulden middenweg om je haar in vorm te krijgen zonder het te beschadigen.
Heb je krullen of stug haar? Dan kun je de stijltang het best op een temperatuur van 180-230°C instellen. Maar heb je geverfd, dun of beschadigd haar? Blijf dan onder de 180°C!
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen. Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.
De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt. Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt.
Als je de smaak te pakken hebt, kan het heel goed zijn dat je iedere dag met de krultang aan de slag wilt gaan! Probeer het niet te doen! Het is namelijk niet goed voor je haar. Je haar heeft ook de tijd nodig om te herstellen.
Bij nat haar kan je geen krullen maken en bij vochtig haar lukt het ook niet. Tegenwoordig bestaan er stijltangen die je zowel nat als droog zou kunnen gebruiken, maar toch kan je het best op droog haar krullen met stijltang. Blaas je je haar eerst droog, bijvoorbeeld na het wassen? Gebruik dan zeker een mousse.
Stating the obvious: krultangen zijn heet. De hitte kan je haar erg beschadigen, afhankelijk van het type haar dat je hebt. Gebruik een lagere temperatuur voor fijn haar, en laat je lokken er niet langer dan twee à drie seconden tussen.
Temperatuur instellen op de krultang
De meeste tangen zijn in te stellen van ongeveer 130 graden tot 220 graden. Het is even uitproberen welke temperatuur jouw haar lang genoeg in de krul houdt. Heb jij lang haar? Dan heb je meestal een warmere tang nodig, door het gewicht van je haar zakt de krul namelijk sneller uit.
Wij raden aan om de 2 a 3 dagen het haar te stijlen. Mocht je tekenen van beschadiging zien, dan adviseren we de stijlltang iets minder frequent te gebruiken. Maar zorg ook dat je een goede hittebescherming gebruikt. Dit heeft ook grote invloed op de reactie van jouw haar op de stijltang.
De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen. Maar naast dat je haar veel te lijden heeft dit seizoen, wordt ook de hoofdhuid vaak droger. Ook is het veel voorkomend dat je in de winter meer last hebt van haaruitval.
Een verf föhn bereikt enorm hoge temperaturen. Het is absoluut geen apparaat dat je zomaar kan laten rondslingeren: ze kunnen temperaturen van wel rond de 600 graden Celsius bereiken. Om even te vergelijken: 660 graden Celsius is het smeltpunt van aluminium.
Steilen doe je met een steiltang, wat hitte bevat. Teveel hitte is nooit goed voor je haar. Dat kan het uitdrogen en je haar meer pluizig en statisch maken. Gebruik een serum om je haar te beschermen, maar gebruik daar niet teveel van.
Heb je te weinig proteïne in je haar, dan rekt je haar te veel mee, waardoor je krullen uitzakken. Om dit te herstellen kun je je krullen een proteïne behandeling geven. De proteïnen dringen door in de haarschacht waar ze de schade aan de haarstructuur herstellen. Je haar zal weer zacht en veerkrachtig worden.
Pak als je je haar krult met een krultang, dunne plukjes haar per keer. Waarschijnlijk laat je de haarpluk normaal hangen, nadat je het hebt gekruld. Probeer ééns na het krullen, de plukken vast te zetten met spelden. Zo krijgen de krullen de kans om af te koelen en blijft het ook langer zitten.
Kam al je haar naar voren, verdeel je haren in verschillende plukken en rol deze rond het shirt dat als een soort aura (halo) op je hoofd ligt. Slaap er een nacht mee en het resultaat zal je verbazen. Door een haarband om te doen en je haar er omheen te krullen, heb je met twintig minuten een paar mooie krullen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Beperk permanentproducten tot maximum twee tot drie keer per jaar. Permanentvloeistof zet de haarschubben open en doorbreekt de zwavelverbinding van je haar.
Maak een losse staart voorop je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je haar niet slap wordt en de volume van je krullen erin blijven. De beste manier om je haar te beschermen doe je door een slaapkapje of zijde doek om je hoofd vast te maken. Dit scheelt je heel wat tijd in de ochtend.
Satijnen stof
Satijn voorkomt dat je haar schuurt, waardoor het minder snel afbreekt en pluist. Ook voorkomt het de kans op klitten en knopen. Je kunt slapen op een satijnen of zijden kussensloop of een bonnet van deze stof dragen.
Krul je haar nooit als het nat of vochtig is
Föhn je haar of wacht totdat het helemaal droog is, voordat je begint met krullen met een krultang of stijltang. Het verhitten van nat haar kan je haar beschadigen én je krul blijft minder lang zitten omdat nat haar zwaarder is.