In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort.
Het beste is een temperatuur van 5 tot 8 graden. Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren.
Ja, je kan kaas invriezen in de vriezer, zeker harde en semi harde kazen. Maar zachte kazen hebben een hoog vochtgehalte, waardoor de kaas bij invriezen kruimelig of korrelig kan worden. Dit komt doordat het vocht in de kaas uitzet en de celwanden van de kaas scheurt als hij bevriest.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Om de kaas naderhand weer te ontdooien, zet je het in de koelkast voor zo'n zeven uur. Geraspte kaas daarentegen kan je meteen verwerken in je warme maaltijden. Laat de ontdooide kaas niet langer dan drie dagen liggen en you're good to go.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
“Sneetjes harde kaas, zoals Gouda, bewaar je best in een plastic doos met deksel. Zo blijft de kaas vijf dagen tot maximum een week goed. Nog beter: een blok kaas waar je met een kaasschaaf plakjes van afsnijdt. Zo heb je altijd verse kaas omdat er geen contact is met zuurstof.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Bewaartip voor dit product
Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Zachte kaas, geraspte kaas en plakken kaas
Smeerkaas, zachte (room)kaas en geraspte kaas gooi je weg als er schimmel op zit. Dit geldt ook voor plakjes kaas.
Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken.Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Feta kan je invriezen, maar dat is wellicht niet de beste optie. Mijn tip: snijd de plakken Griekse kaas in blokjes en leg ze op in olie met een paar eenvoudige 'aromaten'. Schenk een bodem olijfolie in een bokaal, voeg takjes verse tijm toe en (naar smaak) een gedroogde chilipeper.
Kaas goed en veilig bewaren
Kaas is een product wat koel tot koud bewaard dient te worden. Verbreekt u de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen.