Eigenlijk ben je nooit te oud om nog aan een studie te beginnen, praktisch gezien zijn de meeste eerstejaars op een reguliere HBO-opleiding meestal max 25-30 jaar. Oudere studenten zijn er wel maar die kiezen vaak voor deeltijd, duaal of avondstudie omdat zij er over het algemeen een (bijna) fulltime baan naast hebben.
U moet voor deze manier van toelating 21 jaar of ouder zijn. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of uw kennisniveau voldoende is om de studie te kunnen volgen. Soms hoeft u geen 21 jaar of ouder te zijn voor een toelatingsonderzoek. Dit is het geval bij kunstopleidingen.
"Ben ik te oud om te studeren?" We horen deze vraag zo nu en dan voorbij komen. Het antwoord is natuurlijk 'nee'. Je bent nooit te oud om te studeren en jezelf te ontwikkelen!
De gemiddelde leeftijd van alle eerstejaars ligt bij de faculteit Geesteswetenschappen het hoogst: 21,7 jaar. De faculteit die gemiddeld de jongste beginners heeft, is Geneeskunde. Daar is een eerstejaars gemiddeld 18,8 jaar. Op het University College is de gemiddelde leeftijd van de eerstejaars 18,7.
De leeftijd waarop het merendeel de studie heeft afgerond is een jaar opgeschoven, van 23 naar 24 jaar. Meer studenten volgen bovendien een hbo- of universitaire opleiding, waarvoor zij langer in de collegebanken zitten.
De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel. De kans voor hen om dat te doen binnen vier jaar is 5,3 procentpunt hoger.
Je moet voor 1 augustus 16 jaar zijn. Ben je dus op 2 augustus geboren? Dan mag je wettelijk gezien niet starten op 15 jarige leeftijd aan een MBO opleiding en moet je dus wachten tot je 16 jaar en 364 dagen oud bent voordat je kunt beginnen met een opleiding op het MBO. Deze minimum leeftijd geldt voor alle niveau's.
De gemiddelde leeftijd van alle eerstejaars ligt bij de faculteit Geesteswetenschappen het hoogst: 21,7 jaar. De faculteit die gemiddeld de jongste beginners heeft, is Geneeskunde. Daar is een eerstejaars gemiddeld 18,8 jaar. Op het University College is de gemiddelde leeftijd van de eerstejaars 18,7.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers een vaste baan hebben. In 2008 had de helft van de 24-jarigen al een vast contract, tegenwoordig slepen ze dat pas binnen als ze 27 jaar zijn.
Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (Vwo): Dit niveau duurt zes jaar (12-18 jaar) en bereidt je voor op de universiteit. Leerlingen zitten in de onderbouw tot en met het derde leerjaar.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Het voordeel van op oudere leeftijd studeren is dat je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarnaast is het vaak makkelijk om de leerstof toe te passen op jouw werkplek. Je kunt nu een bewustere keuze maken dan toen.
Nee, dat kan niet. Bij wet zijn er toelatingseisen; ofwel een MBO niveau 4 diploma, ofwel havo of vwo diploma. Overgang van 5 naar 6 vwo is niet voldoende, een toelatingstest kan pas op je 21e.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Diploma's voor toelating hoger onderwijs
Leerlingen met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.
Als 15-jarige heb je ook keuze uit andere bijbaantjes: Werken in een kledingzaak. Werken in een restaurant, kantine, snackbar of koffietentje, als er geen alcohol wordt geschonken. Helpen met de afwas in de spoelkeuken van een restaurant.
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Er zijn wel uitzonderingen op dit verbod. Zo mogen zij klusjes doen. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Dit zijn de verboden werkzaamheden.
In het hbo kun je niet “blijven zitten”. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.
Bacheloropleiding hbo of universiteit
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig.
Afstuderen aan hbo-opleiding
Om te kunnen afstuderen aan het hbo moet de student alle tentamens hebben behaald, plus het afsluitend examen. De opleiding bepaalt het afstudeerprogramma (curriculum). Dat kan bestaan uit bijvoorbeeld beroepsopdrachten en een afstudeerstage.
Het hbo (Hoger Beroeps Onderwijs) onderwijs in Nederland kennen wij als een onderwijsvorm binnen het hogere onderwijs. HBO opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het hbo onderwijs pas gaan volgen wanneer jij een mbo (niveau 4), HAVO of VWO diploma hebt gehaald.
Instroomrecht van mbo naar hbo
Het diploma geeft recht op toelating tot een hbo-opleiding (art. 7.24 lid 2 WHW). Een student bepaalt zelf de opleidingsrichting. Dit betekent dat een student vrij is om een opleiding te kiezen, ongeacht de richting van de (bijna) afgeronde mbo-opleiding.
Bij het MBO ligt de nadruk op het “ doen”. Het MBO is praktijkgerichter. Bij het HBO wordt er meer geanalyseerd en wordt er meer verwacht dat je ook analytisch nadenkt. Het HBO is dus meer een combinatie tussen praktijk en theorie terwijl MBO vooral op de praktijk focust.