Hoe verzorg ik munt? Munt in pot heeft regelmatig voldoende vocht nodig. En omdat de plant veel stengels en blad maakt heeft ze ook een gemiddelde hoeveelheid voeding nodig. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna kun je bijvoorbeeld een kruidenmest gaan geven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Het enige wat ze verlangen is een warme, zonnige, beschutte standplaats. Verder gedijt munt het beste in vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Door rondom de plant te mulchen, zorg je dat de grond vochtig blijft, en bescherm je de wortels.Ook eens in de paar weken bemesten, houdt munt wel van.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Een muntplant gaat jaren mee. In de winter sterft het af en in het voorjaar komen de planten weer opnieuw op. Het is handig om de plant regelmatig terug te snoeien zodat hij mooi in vorm blijft.
Kies voor een standplaats met voldoende licht, zonder dat de grond uit kan drogen. Een plek waar in de ochtend volop zon is en vanaf de middag halfschaduw is perfect voor het kweken van munt. Halfschaduw zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt. Munt geeft de voorkeur aan een licht vochtige grond.
Munt hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit overal, behalve in Zuid-Amerika en Antarctica. Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Pluk nooit blaadjes van je muntplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst verse munt door een deel van de plant weg te knippen, zo groeit het plantje vervolgens verder en wordt het zelfs sterker. Knip van het bovenste derde deel van de plant om ervoor te zorgen dat het plantje blijft groeien.
De munt plant groeit het best bij temperaturen tussen 20°C en 25°C. Je kunt hem dus prima zelf thuis kweken. Deze plant kan echter ook overleven in temperaturen onder de 10°C en boven de 30°C, maar zal dan minder snel groeien.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de beste tijdstippen.
Een stuk met wortel kun je direct in een pot met potgrond planten. Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam. Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten. Knip na een week of twee het topje uit de stek; dan zal de munt zich mooier vertakken.
Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten. Let er ook op dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Droog je munt dan voor hij verlept. Pluk de blaadjes, was ze even met koud water en leg ze op een schone overplaat. Droog enkele uren in de oven op de laagste stand – bij ons is dat 50°C – tot de blaadjes crispy zijn. Dat laatste is heel belangrijk, want als er nog vocht in zit, kan je gedroogde munt gaan schimmelen.
Ga voor gezond met muntthee
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Zet het stekje in een potje of glaasje water. De blaadjes mogen het water niet raken, dus het liefst potjes die smaller zijn dan de breedte van de twee blaadjes. Zet de potjes op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Na een week of twee hebben de stekjes wortel geschoten en kun je ze planten in potjes met aarde.
Munt kent veel voordelen: het werkt verkoelend, verkwikkend en antibacterieel. Zo kun je het bijvoorbeeld 20 minuten koken samen met selderij in een pan met water en met het afgekoelde water je haar reinigen. Hier wordt het sterker en glanzender van en voorkom je haaruitval.
De blaadjes van de muntplant moeten groen en het liefst ook onbeschadigd zijn. Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant.
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.
Mentholsigaretten zijn net zo gevaarlijk voor uw gezondheid als conventionele sigaretten. Ga dus alleen voor de smaak van munt, bijvoorbeeld dankzij de recepten hieronder, en dump die sigaretten.
Munt (pepermunt)
Bladluizen, aardvlooien en spintmijten kunnen voorkomen op munt.
De klein bladige Mentha Pulegium wordt afgeraden om te eten en is goed winterhard. Dit omwille van het Pulegon dat in de plant zit. Dit pulegon is niet echt giftig maar kan door het lichaam afgebroken worden tot giftige bestanddelen die zich ophopen in de lever.