Het is bijvoorbeeld een normale moedervlek. Of misschien is uw voorhuid ontstoken. Het kan ook een plekje zijn dat misschien kanker kan worden, zoals: De huidziekte van Bowen of de ziekte van Queyrat.
Meestal begint peniskanker met een rode plek, wrat, zweer of verdikking die tussen de eikel en de voorhuid groeit. De afwijking verdwijnt niet, maar wordt na verloop van tijd steeds dikker en groter. Meestal is het niet echt pijnlijk, maar irriteert het wel.
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo'n 25. De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus (naevocellularis).
Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood. Wanneer de vlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht. Dit is echter een erg arbitraire grens.
Hoe krijg ik moedervlekken? Soms is een moedervlek al bij de geboorte aanwezig; dit heet een aangeboren moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan tussen uw 3e en 20ste jaar. Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen. Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal. Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
als een moedervlek verandert; groeit, of verandert van kleur of van vorm; als een moedervlek jeukt; als een moedervlek bloedt; als er een zweertje of korstje op de moedervlek zit.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
U kunt niet zelf een moedervlek weghalen. Een moedervlek zit diep in de huid en moet met de juiste medische kennis en zorg worden weggehaald. Het zelf weghalen van een moedervlek kan niet alleen littekens geven, maar kan ook gevaarlijk zijn wanneer deze niet goed wordt verwijderd.
Sproetjes ontstaan rond je derde tot vijfde jaar. Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer. Vooral mensen met een lichte huidskleur en blond of rood haar hebben sproetjes.
Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om op te varen.
Normale moedervlekken zijn vaak rond of ovaal en hebben 1 of 2 kleuren, bijv. donkerbruin en lichtbruin. Ook is de kleurverdeling van een normale moedervlek symmetrisch en egaal te noemen.
Ook na een shave-excisie kan er een klein littekentje achterblijven. Er is altijd een kleine kans dat de moedervlek terugkomt.
Misverstanden over peniskanker
En ontstaat het niet door zelfbevrediging (masturbatie). Verder is kanker niet besmettelijk. Ook peniskanker niet. Het kan wel veroorzaakt worden door een seksueel overdraagbaar virus: het humaan papillomavirus (HPV).
Behandeling van een Spaanse kraag
De huisarts probeert eerst om uw eikel en voorhuid minder dik te maken. Dit doet hij of zij door uw penis te koelen of er een strak verband om te doen. Dit helpt ook tegen de pijn. Soms krijgt u ook een crème op de penis tegen de pijn.
Bij een eikelontsteking ziet u rode of witte plekken, schilfering of puistjes op uw eikel. Het kan jeuken en branden. Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie.
Houd er rekening mee dat u pas 24 uur na de ingreep weer mag douchen. Het is vooraf niet te voorspellen hoe de wond eruit komt te zien. Soms geneest een wond heel mooi en valt het litteken nauwelijks op. Soms wordt het litteken dik en blijft het duidelijk zichtbaar.
Goedaardige moedervlekken zijn meestal rond of ovaal en hebben een symmetrische vorm. Wordt uw moedervlek in een korte tijd groter of dikker hoeft er niets aan de hand te zijn. Moedervlekken worden vaak groter en dikker door hormonale invloeden, bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen en bij vrouwen die zwanger zijn.
Dat is niet meteen reden tot zorgen. Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden.
Bij een goedaardige moedervlek: u hoeft niks te doen. Bij een onrustige moedervlek: de huisarts adviseert u om deze moedervlek in de gaten te houden. Bij een moedervlek waar de huisarts niet helemaal gerust op is: de huisarts snijdt de moedervlek helemaal weg met een gezond huidrandje eromheen van 2 millimeter.
Wat blijkt: er is geen wetenschappelijk bewijs dat het verwijderen van een haar uit een moedervlek gevaarlijk (en volgens sommigen zelfs kankerverwekkend) zou zijn. Dus of je de haar nu wegscheert of liever met een pincet eruit trekt, je moedervlek maakt het niet zoveel uit.
Sommige mensen beginnen al vanaf hun kinderleeftijd moedervlekken te krijgen, weer anderen krijgen moedervlekken pas op latere volwassen leeftijd. Het krijgen van meer moedervlekken is niet persé een symptoom van kwaadaardigheid. Je hebt niet altijd een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.
Gewone moedervlekken hebben meestal een bruine kleur. Ze kunnen vlak, maar ook bol of hobbelig zijn. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus naevocellularis (Engels: nevus, mole, birthmark).