Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.
Iedereen kan zesde ziekte krijgen. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar. Mensen die minder afweer hebben door een ziekte of medicijnen kunnen erger ziek worden. Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw.
De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Uw kind heeft opeens hoge koorts. Het is niet nodig de koorts lager te maken. De koorts kan geen kwaad.
Het is onbekend hoe lang de besmettelijke periode van de zesde ziekte duurt. Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel. Ook kan het virus overgedragen worden door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta.
De koorts zakt na 3 tot 5 dagen weer vrij plotseling. Vervolgens kan je kind rode vlekjes over het lichaam krijgen. De vlekjes beginnen in het gezicht, op de buik en rug en kunnen zich daarna uitbreiden naar de nek, armen en benen. De vlekjes doen geen pijn of jeuken niet, en verdwijnen na 1 of 2 dagen.
Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen. Pas er wel op dat u dit middel niet in opengekrabde wondjes smeert, omdat het kan bijten. Als uw kind zich erg ziek voelt, mag u hem/haar uiteraard thuis houden.
Het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.
De ziekte dankt haar naam aan de volgorde waarin men vroeger de vlekjesziekten beschreef: 1. mazelen, 2. roodvonk, 3. rodehond, 4.
Volwassenen met de vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 1 tot 3 weken.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Driedaagse koorts begint plots met een hoge koorts tot 40°C gedurende 3 tot 5 dagen. Daarna daalt de koorts snel en ontstaat er een lichtrode uitslag. De vlekjes beginnen op het gezicht, de nek en de romp en verspreiden zich daarna. Het zijn kleine roze vlekjes die vanzelf verdwijnen na 1 à 3 dag(en).
De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt, totdat de vlekken zijn verdwenen. De zesde ziekte is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ook niet voor het ongeboren kindje.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Als volwassene wordt u meestal niet ziek van deze virussen. De meeste volwassenen hebben de ziekte namelijk als kind gehad. Toen heeft uw lichaam afweer gemaakt tegen de virussen. Hand-voet-mondziekte is een heel andere ziekte dan mond- en klauwzeer bij dieren.
Probeer niet te krabben. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan. U kunt gewoon in bad of onder de douche. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een ijsblokje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
Kinkhoest, mazelen, RSV: ook als volwassene kan je een kinderziekte krijgen.
De ziekte van Pfeiffer is een infectie door een virus met keelpijn en koorts. Bijna iedereen krijgt dit virus, meestal zonder dat het klachten geeft. Pfeiffer komt het meeste voor bij jongeren tot ongeveer 25 jaar.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
Ik ben zwanger, welke kinderziektes zijn gevaarlijk? Kinderziektes als mazelen, rodehond, de vijfde ziekte en de waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je de ziekte nog nooit hebt gehad, of als je er niet tegen bent ingeënt als kind.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
uitgesproken vermoeidheid; verminderde eetlust; een vergrote en weke milt; ontsteking van de lever, die bij sommige zieken een lichte vorm van geelzucht veroorzaakt, waarbij het oogwit en de huid lichtgeel verkleuren.
Huiduitslag komt bij volwassenen minder vaak voor. De ziekte kan tijdens de zwangerschap leiden tot gezondheidsrisico's voor de ongeboren baby. Vijfde ziekte komt merendeels voor bij kinderen. Voor zover bekend heeft 60-70% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd antistoffen tegen parvovirus B19.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.