Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Zeer recent heeft het ESFA opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. Ook hieruit is gebleken dat aspartaam veilig is bij normaal gebruik en dus niet tot bijwerkingen leidt. De EFSA-experts concluderen dat aspartaam niet schadelijk is voor het brein en het zenuwstelsel.
Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
De Europese Unie bevestigt met een nieuwe studie dat aspartaam volkomen veilig is. Samen met de natuurlijke zoetstoffen vormt het een alternatief voor een hoge consumptie aan gesuikerde frisdranken.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Aspartaam wordt in je lichaam gesplitst in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze kunnen in je lichaam worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwitten. Gebeurt dat niet dan plas je ze binnen een dag weer uit.
Aspartaam en PKU
Mensen die lijden aan PKU (fenylketonurie) moeten uitkijken met aspartaam. Zij missen een enzym waardoor zij het aminozuur fenylalanine niet verder kunnen omzetten tot tyrosine. Dit leidt tot ophoping van fenylalanine in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot hersenschade.
Aspartaam werkt afvallen tegen
Het klinkt misschien vreemd, maar als je wilt afvallen kun je beter geen aspartaam nuttigen. De chemische zoetstof kan ervoor zorgen dat je minder snel gewicht verliest of zelfs aankomt, omdat je eetlust stijgt en je hierdoor waarschijnlijk meer gaat eten.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Zo zit aspartaam in onder andere zuivelproducten, chocolade, ijs, ontbijtgranen, soepen, vruchtendranken, frisdranken, jam, chocopasta, koekjes en zoetjes.
De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg. Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) bestempelde aspartaam in 2013 echter als veilig. Het gebruik van de zoetstof moet dan wel onder de aanvaardbare dagelijkse inname van 40 milligram per kilo lichaamsgewicht blijven, dat komt neer op gemiddeld 2,5 liter frisdrank, ongeveer 17 glazen cola light per dag.
Ze rapporteren allerlei ongemakken na de consumptie van aspartaam-gezoete producten (light): buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel,....
Deze zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedsuiker. Ze zitten in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Sucralose vs aspartaam
Dit scheelt in het suikergehalte op producten en je krijgt hierdoor ook minder calorieën binnen. Een win-win situatie zou je zeggen. Aspartaam is een intensieve zoetstof, die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker. Sucralose is tot wel 600 keer zoeter dan gewone suiker.
Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat cola zero de eetlust zou opwekken. Als je wilt afvallen, zorgt het drinken van een light frisdrank als cola zero voor een beetje variatie in je dieet. Het kan dan ook geen kwaad af en toe voor een glas cola zero te kiezen, als de smaak je bevalt.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Aspartaam is volgens sommige foodblogs en critici erg slecht voor je. Zij zeggen dat er risico's ontstaan wanneer je lichaam de zoetstof afbreekt. Onderzoek wijst uit dat je lichaam aspartaam afbreekt in verschillende stoffen, waaronder het giftige methanol.
Green Cola combineert een geweldige smaak met natuurlijke ingrediënten: zoetstoffen uit de stevia-plant en natuurlijke cafeïne uit groene koffiebonen. Onze producten bevatten geen aspartaam, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en geen fosforzuur.
Niet doordat je meer gaat eten, maar vanwege een effect van aspartaam zelf. Het is opgebouwd uit twee aminozuren, asparaginezuur en fenylalanine. Bij inname wordt het afgebroken in deze twee aminozuren.
De kunstmatige zoetstoffen in je frisdrank zorgen ervoor dat je smaakpapillen te druk zijn met het verwerken van deze stoffen, waardoor andere smaken minder goed worden verwerkt. Stop je met het drinken van suikervrije frisdrank, dan krijgen je smaakpapillen weer de kans om de smaken in je gerechten goed te verwerken.