Het voordeel van de muilkorf is dat de hond gewoon kan hijgen, water drinken en zelfs snoepjes aan kan nemen. Dat kan met een snoetje niet (als het wel kan, kan de hond ook bijten). Vooral het niet kunnen hijgen, maakt het dragen van een snoetje voor de hond vaak erg stressvol.
Een hond die bijt, loopt immers het risico om in beslag te worden genomen. Bovendien zorgt de muilkorf ervoor dat u meer ontspannen met uw hond kunt lopen, omdat u weet dat hij niet kan bijten. Daardoor wordt ook de hond meer ontspannen en wordt het gemakkelijker om iets aan het gedrag te doen.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Wanneer je een muilkorf gebruikt tegen het blaffen zal het blaffen misschien afnemen, maar zal de hond op een andere manier proberen zijn boodschap over te brengen. Probeer er dus altijd achter te komen wat de reden is dat je hond zoveel blaft. Sommige honden zijn echte alleseters, maar dan ook echt alles.
Je hond eet troep of poep
De hond waardeert waarschijnlijk de smaak van hetgeen dat hij eet en wordt dus iedere keer dat hij het eet beloond voor zijn slechte gedrag. Door je hond tijdelijk een muilkorf te laten dragen kun je voorkomen dat hij de troep eet en hem ondertussen leren wat je wel wilt dat hij doet.
Paniek kan ontstaan als je hond de muilkorf, het snuitje of de muilband af wil krijgen, maar dit niet lukt. Hierdoor kan jouw hond zich tevens bezeren of zelfs vast komen te zitten. Laat je verder niet ontmoedigen door negatieve reacties van mensen die je gemuilkorfde hond maar 'eng' vinden.
Een snuitje gebruikt de dierenarts kortdurend op het moment dat hij je hond even pijn gaat doen, voor de veiligheid. Het is niet geschikt als muilkorf tegen bijten, de hond kan namelijk nog steeds met de voorkant van zijn tanden nippen en schade aanrichten. De meeste snuitjes zijn namelijk open aan de voorkant.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Regelgeving in Nederland
In NL momenteel geldt momenteel geen verplichting tot muilkorven, maar het kan wel als maatregel ingezet worden na een bijtincident. Er wordt getracht het aantal bijtincidenten in Nederland terug te dringen door een lijst met hoog-risico honden op te stellen.
Een muilkorf is een uit riempjes bestaande korf die om de bek van een dier gedaan zodat het niet kan bijten. In sommige landen is er een muilkorfplicht voor bepaalde hondenrassen.
Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt.
Maak een enkelvoudige knoop met een strik net onder het achterhoofd van de hond. Trek de knoop aan, maar niet te strak. Een muilkorf hoef je alleen maar over de snuit heen te plaatsen. Je knoopt hem op dezelfde manier vast als de snuitband, of met een gesp.
Niet welkom: pitbull terriër, tosa inu, American Staffordshire terriër, fila brasileiro, dogo argentino, American bulldog, boerboel, kangal, Centraal-Aziatische owcharka, Kaukasische owcharka, Zuid-Russische owcharka, Šarplaninac en de tornjak zijn niet toegelaten voor een verblijf in het land.
Bij K9 Shop vind je muilkorven voor alle hondenrassen
Onze muilkorven zijn van hoge kwaliteit en bieden maximale veiligheid. Ze zijn verkrijgbaar in metaal en leer, zijn heel licht en bieden het juiste comfort voor jouw hond.
Er is geen algehele muilkorflplicht in Frankrijk. Wel moeten grote honden in het openbaar vervoer aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Wel zijn bepaalde hondenrassen, of honden die daarop lijken, verboden.
De halti is afgeleid van een paardenhalster en werkt in principe op dezelfde manier. Het verschil met een paardenhalster is dat de halti de neus kan snoeren. De halti is daarom een correctiemiddel, waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst. Het bandje over de neus is een constante dominante handeling.
Het aanlijnen van honden is in heel Italië verplicht, zelfs in parken bijvoorbeeld. De muilkorf moet altijd bij u zijn, maar de hond hoeft hem alleen te dragen als hij daarom wordt gevraagd. Op sommige plaatsen, zoals kerken en musea, zijn honden helemaal niet toegestaan. Honden zijn welkom op speciale hondenstranden.
De druk over de snuit imiteert het (zachtjes) over de neusrug heen vastpakken van de ene hond door de andere hond; dit over de snuit vastpakken is een dominant gebaar. Dit gebaar bevestigt de ranghogere positie van de hond (in dit geval u) die vastpakt.