Hoe lang moet ik de diffuser aan laten staan? Zelf zet ik de diffuser maximaal een uur aan. Zo is er voldoende tijd om de olie door de hele ruimte te verspreiden. Ook hier geldt minder is meer.
Hoe werken etherische oliën? Hoe etherische oliën werken is zowel geestelijk (door inademing) als lichamelijk (via de huid). De geuren geven via duizenden reukepitheelcellen seintjes aan de hormonale centra in de hersenen. Zo hebben ze invloed op je stemming en gemoedstoestand.
Een gegronde kennis van de verschillende etherische oliën is echt noodzakelijk. Etherische oliën kan u innemen door ze te druppelen op een neutrale tablet, een suikertje of in een lepel honing. Gebruikt nooit meer dan 6 druppels per dag en maximaal 2 druppels per inname (bv.: 2 druppels, 3 x daags).
Wanneer er te veel water in zit kan de diffuser moeite hebben met het vernevelen óf kan hij té enthousiast gaan stomen waardoor de nevel zwaar wordt en gelijk neerdaalt. Zorg ervoor dat het water altijd een stukje onder deze indicatie blijft.
Etherische oliën hebben allerlei positieve effecten op je gezondheid. Zo is den bijvoorbeeld ideaal om de lucht te zuiveren en werkt tea tree anti-bacterieel. Handig bij een verkoudheid! Door de verdamping van water verhoogt ook het vocht in je huis en dat is gezonder.
En het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Natuurlijke geuren kunnen dus herinneringen naar boven halen en zo ook een prettig gevoel geven en/of een gevoel van opgewekt zijn en blijdschap. Zo kunnen dus frisse geuren als citrus, dennen en pepermunt de vermoeide mens opmonteren, terwijl anderen juist meer rust zullen vinden bij deze geuren.
Omdat etherische olie door de huid dringt, wil je een hoge kwaliteit olie gebruiken. Pas op dat je geen geurolie koopt in plaats van etherische olie (anders heb je enkel geur, maar geen werking en het kan zelfs gevaarlijk zijn). Skip in ieder geval etherische olie op basis van planten waarop pesticiden zijn gebruikt.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Aangezien parfum olie hetzelfde is als geurolie (en dus een synthetische olie) raden wij dit ook absoluut af om te gebruiken in combinatie met een diffuser.
Lavendel olie
Kalmeert en werkt hierdoor rustgevend. Lavendel olie heeft een zoet, bloemig-kruidig en balsemiek-houtig aroma. Lavendel olie komt uit Frankrijk en wordt verkregen door middel van stoomdestillatie. Deze etherische olie wordt gebruikt om een ontspannende werking te geven aan een massage olie.
Juiste plaatsing aromadiffuser
De plaatsing van de aroma diffuser is erg belangrijk voor een goede geurbeleving. Plaats deze het liefst niet in de buurt van ramen of deuren. Plaats de aromadiffuser niet te hoog. Zorg altijd voor voldoende ventilatie, zodat de mist zich goed kan verspreiden.
Mensen die voor het eerst een aroma diffuser met etherische oliën gebruiken adviseren we te starten met 2-3 druppels olie per 100 ml. Afhankelijk van de intensiteit van de geur van de olie en de ruimte waarin de diffuser staat zal je al vrij snel zelf aanvoelen of de dosering meer moet zijn.
Een diffuser is voorzien van een watertankje, waar je kraanwater in kunt doen. Zodra je de diffuser aan zet, begint hij het water te vernevelen. Het ziet er uit als stoom, maar het is koude waterdamp. Deze waterdamp zorgt voor een betere luchtvochtigheid in de ruimte waar hij staat.
De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen.
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.
En etherische oliën zijn vaak brandbaar. Ga daarom voorzichtig om met etherische oliën. Neem ze niet in en breng ze niet direct aan op de huid. En houd etherische olie altijd buiten het bereik van kinderen.
Citroen: verfrissend en ongecompliceerd. Het stimuleert de doorbloeding, verhoogt de concentratie en ontstresst. Eucalyptus: deze geurolie verbetert de concentratie, ondersteunt de doorbloeding en maakt creatief. Rozemarijn: rozemarijn verbetert het geheugen en de concentratie.
Veel van de aromaverdampers, die gebruik maken van etherische olie, vervuilen de binnenlucht en stellen de luchtwegen en huid bloot aan allergene en irriterende stoffen. Dat stelt Test-Aankoop in haar blad Test-Gezondheid op basis van analyses van de Franse consumentenorganisatie '60 millions de consommateurs'.
In de afgelopen jaren is de zogenaamde ultrasone verdamper (of diffuser) in zwang geraakt in huis maar ook in werksituaties. Daarbij worden de essentiële oliën die op een hoeveelheid water wordt gedruppeld via ultrasone trilling tot een zeer fijne aromamist omgezet die zich razendsnel door een ruimte kan verspreiden.
Gebruik dan liever geen pepermunt, eucalyptus, fris briesje of kaneel. Deze oliën zijn erg krachtig en de kleine longetjes van zo'n jong kindje vinden dat nog te zwaar en onprettig. Zoals je ziet is lavendel sowieso een wondermiddel in een flesje!