Hoewel sexting op zich niet gevaarlijk of verkeerd is, is het niet helemaal zonder risico. De kans bestaat immers dat de sext bij mensen terecht komt voor wie deze niet is bedoeld. En soms heeft dat zware gevolgen. Onthoud dat je zelf de controle verliest over een sext eens de foto of het bericht is verstuurd.
Sexting is in zekere zin erg normaal. Veel van de jongeren die het doen, hebben er na afloop ook geen spijt van. Ze ervaren het als iets positief, een spannende bezigheid terwijl ze leren over zichzelf en hun seksualiteit. Dit betekent echter niet dat sexting geheel zonder gevaren is.
Sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten. Dit is niet geheel zonder risico's. Waarom? Omdat deze seksueel getinte berichten en beelden vaak het doelwit zijn van hackers of van mensen die niet de beste bedoelingen met je hebben.
Het woord is afgeleid van de Engelse woorden 'sex' en 'texting' (=berichtje sturen). Het maken en naar elkaar versturen van seksuele beelden kan leuk en spannend zijn. En handig, als je niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. Sexting gebeurt altijd in vertrouwen en met respect voor elkaar.
Je partner ondeugende berichtjes sturen kan in een relatie natuurlijk voor wat spontaniteit zorgen, maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat sexting toch niet zo goed is voor de liefde.
Sexting, het delen van seksueel getinte foto's via sociale media, is vooral populair onder jongeren van 16 en 17 jaar. Van hen zegt bijna 40 procent wel eens het verzoek te hebben gekregen om een pikante foto van zichzelf te maken.
“Het verzenden van expliciete foto's is een manier om te flirten. Bij jongeren dient sexting vaak zelfs als eerste stap om seksueel intiem te zijn, bij jongvolwassenen is het vooral een bevestiging van de band, een teken van liefde. Jongvolwassenen doen wel vaker aan sexting met onbekenden.
Ja, sexting is heel normaal. Het sluit aan bij de seksuele beleving van jongeren en ook voor volwassenen kan het een meerwaarde zijn, zowel binnen een relatie als voor vrijgezellen. In feite is sexting gewoon een nieuwe manier om liefde en seksualiteit te beleven.
Met doen van aangifte vraag je de politie om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de dader. Ook zal geprobeerd worden de foto of het filmpje te verwijderen.
In Nederland wordt sexting gedoogd mits er wederzijds goedvinden is. Iemand kan vervolgd worden als er sprake is van een (of meer) van onderstaande zaken: Er is sprake van druk of dwang. De beelden zijn verspreid.
Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's, meestal via je mobiele telefoon. Het is natuurlijk best spannend om aan sexting te doen met je vriend of vriendin.
Seksuele meerderjarigheid vanaf 16 jaar
Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen.
Jongeren doen steeds vaker aan sexting: gemiddeld 12-21%. Bepaalde groepen doen dit meer dan anderen, zoals homo- en biseksuele jongens: 72% in tegenstelling tot 44% van de heterojongens. Het komt maar weinig voor dat deze beelden gedeeld worden met anderen, maar als dit gebeurt vinden jongeren dit vervelend.
Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil. niemand hun vertrouwens- of gezagsrelatie gebruikt (zoals bv je chiroleider of je sporttrainer) het leeftijdsverschil maakt niet meer uit.
Seksuele handelingen tussen een volwassen persoon en iemand die nog geen 16 jaar oud is, zijn altijd strafbaar. Dat geldt ook wanneer een jongere ermee instemt en er geen dwang is gebruikt. Dit betekent ook dat sexting (het versturen van naaktfoto's of naaktvideo's) met minderjarigen strafbaar is.
De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie een leidraad opgesteld rond sexting en kinderpornografie. "De zware zaken, zoals dwang en afpersing, pikken we eruit. Het lagere niveau is bijvoorbeeld wanneer een kind de beelden zelf heeft verspreid, maar de heftige gevolgen niet heeft voorzien.
Sexting is niet raar
Volgens hem is het dan ook minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is best logisch dat jongeren hun seksuele ontwikkeling combineren met het gebruik van hun telefoon. Het is natuurlijk aan jou of je dit ook daadwerkelijk doet.
Reageer op zijn of haar foto's en beschrijf beeldend wat je zou willen doen met diegene. Leg uit hoe je lichaam reageert bij het zien van de foto's of lezen van de berichten. Maak het zo beeldend mogelijk en laat geen details achterwege. Zorg ervoor dat de ander de hele fantasie kan afspelen in zijn of haar hoofd.
Sextortion is iemand chanteren met naaktbeelden. Dat betekent dat iemand je dwingt om bijvoorbeeld video's of foto's die van je zijn gemaakt te delen. De dader dreigt deze beelden te verspreiden als je geen geld betaalt of als je niet nog meer naaktbeelden stuurt. Dat kan leiden tot veel stress.
Als sexting fout loopt of om de verkeerde redenen gebeurt, kan dit gevolgen met zich meebrengen:Jongeren kunnen te maken krijgen met pestgedrag of reputatieschade. Vooral meisjes worden hier het slachtoffer van, doordat er een dubbele standaard bestaat.
Het is heel normaal om als 14-jarige vaak zin te hebben in seks. Daardoor zijn er dus heel veel jongeren die masturberen en dat is perfect normaal. Er zijn ook 14-jarigen die reeds seks hebben, maar dit is wel wat minder vaak.