Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
Jouw kind is klaar voor de volgende stap de schouders van je kindje 2cm boven de hoogste gordel opening uitsteken. In Nederland ben je verplicht je kindje in een goedgekeurd autostoeltje te laten meereizen totdat ze 135 cm zijn.
In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.
Zittingverhoger. Kinderen van 3 tot en met 6 jaar die te groot zijn voor een kinderzitje, kunnen op een zittingverhoger zitten. Als ze kleiner zijn dan 1,35 meter, is dit zelfs verplicht. Je kunt de gewone autogordel gebruiken.
Babystoeltjes zijn gemiddeld genomen geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 1 à 1½ jaar. Peuterstoeltjes voor kinderen van ongeveer 1 tot 4 jaar en de kinderstoel vanaf ongeveer 4 tot 12 jaar. Deze indeling is een indicatie; lengte of gewicht waarvoor het zitje is goedgekeurd is uiteindelijk bepalend.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Als je kind drie jaar is, begrijpt het alledaagse gesprekken en eenvoudige verhalen. In deze fase praten peuters duidelijker. Vreemden verstaan al ongeveer de helft van wat ze zeggen. De zinsbouw wordt steeds beter.
Een zitverhoger is het opvolg stoeltje van een autostoel. Zitverhogers met een rugleuning gebruik je voor kindjes vanaf 4 jaar. De rugleuning en de hoofdsteun pas je gemakkelijk aan op de lengte van je kindje, zodat hij of zij altijd in de juiste houding zit.
Zitverhoger met rugleuning meest veilig
Let wel: een zitverhoger met rugleuning is in de meeste gevallen veiliger. Gebruik zitverhogers zonder rugleuning alleen wanneer er af en toe een kind (vanaf 22 kilo en 1,25 m) met je meerijdt in de auto.
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
Maat 128: 8 jaar (lichaamslengte 123-128 centimeter) Maat 134: 9 jaar (lichaamslengte 129-134 centimeter) Maat 140: 10 jaar (lichaamslengte 135-140 centimeter) Maat 146: 11 jaar (lichaamslengte 141-146 centimeter)
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Voor het fietsstoeltje achter geldt de Europese norm NEN-EN 14344. Het is bedoeld voor kinderen tot 22 kilo. Dit is ongeveer tot 5 jaar. Lees in de handleiding vanaf welk gewicht van je kind je het stoeltje mag gebruiken.
Een autostoel zonder rugleuning heet ook wel een zitverhoger. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van je kind. Ook snijdt hij minder in de nek.
De stoelhoogte moet zodanig zijn dat er een vuist tussen je hoofd en het dak van de auto kan. Je moet ongeveer door het midden van de voorruit kijken. Ga met je heupen goed naar achteren zitten, tegen de rugleuning aan. De hoek tussen je benen en de romp is ongeveer 90 graden.
In Frankrijk is verplicht gebruik goedgekeurd en passend niet gebonden aan lengte van het kind maar aan de leeftijd. Kinderen tot 10 jaar dienen gebruik te maken van een dergelijk kinderbeveiligingsmiddel. Hoofdregel: Kinderen vanaf 10 jaar mogen voorin de auto worden vervoerd.
Kinderen horen altijd op gepaste wijze te worden beveiligd in de auto. Tot 1,35 is een aangepast beveiligingsmiddel (kinderzitje of verhogingskussen) verplicht. Grotere kinderen hebben de keuze tussen de gewone gordel of een aangepast beveiligingsmiddel.
Natuurlijk is het maar afwachten wanneer en óf je weer zwanger wordt van een tweede of volgende kind. Maar mocht je je afvragen wat theoretisch het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen: volgens onderzoekers is dat vier jaar.
Voor de meeste ouders wordt dit een pittig jaartje. Je peutertje is geen baby meer, maar ook nog geen kleuter. Die overgangsfase wordt gemarkeerd door de peuterpubertijd en kan bij het ene kind wat heftiger verlopen dan bij het andere.
Ontwikkeling peuter 42 maanden. De taalontwikkeling van je kindje van 3,5 jaar gaat met sprongen vooruit. Gebruikte hij anderhalf jaar geleden nog maar tien tot twintig woordjes, inmiddels is zijn woordenschat uitgebreid tot ruim 1.000 woorden. Je kleine praat honderduit over al zijn belevenissen.