De stof suiker is van zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Suiker is geen gif, zoals door veel mensen onterecht wordt gesteld. Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevatten namelijk suiker.
Je lichaam zet suiker om in energie, dit doet het op verschillende manieren. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline zorgt er voor dat de glucose in je weefsels komt als brandstof voor je lichaam.
Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Dat komt omdat er ook suikers zitten in producten die een positief effect hebben op onze gezondheid, zoals fruit, groenten en zuivel. Deze producten zijn gezond omdat er nuttige voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels.
Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken of darmklachten krijgen zoals diarree. Een te veel aan producten met toegevoegd suiker is dus niet gezond, er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat suiker de directe oorzaak is van deze klachten.
Het verhoogt de bloeddruk.Vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Als suiker niet nodig is in de vorm van bloedglucose (bloedsuiker) wordt het omgezet in vet en dat is verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed.
Te veel suiker binnenkrijgen kan de spijsvertering verstoren. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook je gebit kan aangetast worden door een teveel aan suikerrijke producten.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers
Producten met toegevoegde suikers, zoals snoep en frisdrank, kun je beter vermijden. Toegevoegde suikers zijn, de naam zegt het al, suikers die door de fabrikant aan een product zijn toegevoegd.
Door suiker word je bloeddruk verhoogd waardoor je hart meer moet pompen wat extra moeite kost. Mensen met overgewicht hebben dan ook een hoge bloeddruk en daardoor meer kans op hart-en vaatziekten. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel door geraffineerde suiker.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen. En dus ook veel calorieën.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Veel geraffineerde koolhydraten (zoals suiker en wit brood) lijken een negatief effect te hebben op de diepe slaap.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Vooral gedroogd fruit bevat een geconcentreerde hoeveelheid snelle suikers, denk maar aan dadels of gedroogde abrikozen. Maar de meeste snelle suikers vind je in bewerkte producten. Niet alleen in koek, taart en snoep, maar ook in kant-en-klare producten, sauzen, soep en zelfs groenten in blik.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Dit zijn bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop, rijstsiroop, kokosbloesemsuiker, honing, palmsuiker, kokossiroop en dadelstroop. Deze suikers bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen maar bevatten veel fructose en sucrose.
Je hebt meer energie
Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. Het verwerken van alle suikers kost je lichaam een hoop energie. Als je producten als snoep, koek en frisdrank laat staan, is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je een stuk fitter en vrolijker.
Gezondheidsvoordelen op lange termijn van een maand lang geen suiker eten. Als je het een maand volhoudt, kun je afvallen, leververvetting tegengaan, het risico op diabetes verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren, je bloeddruk verlagen en je immuniteit tegen bedreigingen zoals griep versterken.
Kenmerkend voor een te lage bloedsuiker, zijn deze gevolgen: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig zijn, verward zijn of agressieve buien. Wanneer een lage bloedsuikerspiegel te laag wordt, dat wil zeggen: gevaarlijk laag, kunt u flauwvallen of bewusteloos raken.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.