Een stroboscooplamp flits meestal met 120 flitsen per seconde. Aan de onderkant van het draaiplateau bevinden zich drie schijven, één voor 33 1/3 toeren, één voor 45 toeren en één voor 78 toeren welke allemaal meedraaien. De stroboscoopschijven zijn voorzien van witte lijnen of stippen.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Zo regel je de naalddruk
Hier is de naalddruk 0. Je vindt dit punt door aan het contragewicht op de toonarm te draaien. Als de toonarm in de lucht hangt, pak je het contragewicht en draai je aan de kleine schaalverdeling, totdat de 0 samenvalt met het kleine streepje op de toonarm.
In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstel mogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.
Draai het contragewicht totdat de arm incl. element en naald gaat zweven. Bekijk de specificaties van het element en kijk naar de optimale naalddruk van je element. Vaak is dit tussen de 1,5 en 2,5 Gram.
Een saffieren (stenen) naald heeft een verwachte levensduur van ongeveer 40 speeluren. Synthetische (geperste) diamant naalden hebben een levensduur van 250 tot wel 800 speeluren. Met de hardheid van de naald neemt ook de kwaliteit van de weergave toe. Diamanten naalden gaan niet alleen langer mee, ze klinken beter!
Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant. (een conisch model zoals bij een potloodpunt). Tenzij anders vermeld zijn onze naalden met zo´n standaard sferische diamant naald-tip uitgevoerd.
Platenborstels zijn ontworpen om de zo gekoesterde LP`s stofvrij te houden. De fameuze Goldring / Milty Pro Super ExStatic en de Mobile Fidelity Record Cleaning Brush behoren tot de beste platenborstels die momenteel verkrijgbaar zijn (de mooie Decca ZeroStatic behoort tot de beste klassiekers).
Ga met de borstel of de doek voorzichtig over de plaat, met de richting van de groeven mee. Doe dit niet te hard, anders druk je het losse vuil juist dieper de groeven in. Doe wat water met een klein beetje afwasmiddel in een schone kom. Het water mag lauwwarm zijn zodat het zeepsop gemakkelijker oplost.
Vinyl kan je best bewaren op kamertemperatuur of kouder. Dat betekent in de praktijk ergens tussen de 15°C en 25°C. Zorg er dus zeker voor dat je platen niet vlak naast de radiator, airco of een verluchtingsrooster staan.
De vinylplaat speel je af door het plaatsen van de arm van de houder richting de vinylplaat. Wanneer de arm aan het einde van de plaat is dan houdt de platenspeler op met spelen en kun je de plaat vervangen of opnieuw afspelen.
Welk element moet je kiezen? Als je je oude platen met goede kwaliteit wil beluisteren, of gewoon een simpele draaitafel wil, is een MM-element waarschijnlijk de beste keuze. We hebben MM-modellen in alle soorten en maten, en ze zijn erg eenvoudig in het gebruik.
Als je platenspeler een vaste RCA-kabel heeft, gebruik dan 3.5 mm naar 2 x RCA female (gaatjes). Een versterker of speaker met twee grote 6.3 mm jack-ingangen heeft een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel nodig. Heeft de platenspeler een vaste kabel, koop dan een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA female (gaatjes).
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Platenspelers hebben speciale phono-voorversterking nodig om vinyl-platen op de juiste manier te laten klinken. Op veel draaitafels is dit al ingebouwd, op sommige niet. Daarnaast hebben sommige versterkers ook al zo'n ingebouwde phono-preamp. In dat geval hoeft je platenspeler het niet te hebben.
Gebruik een goed uitgewrongen mop met een sopje van water en allesreiniger. Een mop met overlappende streken werkt het beste voor het schoonmaken van vinyl. Spoel de mop regelmatig uit om krassen door het vuile water, te voorkomen. Overige vlekken kunnen worden schoongemaakt met een niet schurend nylon sponsje.
#1 De plaat poetsen
Met een koolstofvezel borstel of antistatische doek haal je oppervlakkig stof al makkelijk weg, daarna kun je met speciale reinigingsvloeistof of een sopje van afwasmiddel en (gedistilleerd) water voorzichtig je platen afdoen. Let op: altijd met de richting van de groef mee!
Persen van vinyl:
Voor het persen worden eerst de bedrukte papieren labels voor de A en de B zijde van de plaat in de pers geplaatst. Deze worden namelijk tijdens het persen op de plaat aangebracht. Het vinyl wordt verwarmd tot ongeveer 160 graden Celsius en machinaal gekneed tot een hompje, ook wel biscuit genoemd.
Met een platenborstel haal je het meeste stof er af. Dat is heel simpel: leg de plaat op het plateau en laat de plaat draaien. Laat de arm nog lekker op de steun liggen. Druk de platenborstel (niet te hard, niet te zacht: kwestie van uitproberen) op de plaat en laat hem er een paar rondjes op rusten.
MC elementen klinken dankzij het lagere gewicht wat aan de cantilever is bevestigd echt beter dan MM elementen maar zijn een stuk duurder dan MM elementen. Om dit verschil goed te kunnen horen is een goede phono voorversterker met MC ingang nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.
Als je vooral plaatjes draait om naar te luisteren, je vinyl schoon is en/of je budget wat ruimer, dan raden we elliptische naalden aan. Als je echt fanatiek gaat DJ-en (veel cue-en) of zelfs serieus scratchen, dan is een spherische naald aan te raden.
Het element of de pick-up-cel zorgt voor de weergave. Er zijn verschillende soorten cellen, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: de naald is bevestigd aan de "transducer" die de mechanische trilling van de naald omzet in spanningsvariaties. Deze worden versterkt en weergegeven als een audiosignaal.
De naald zit aan een pinnetje (cantilever) gemonteerd waarop een klein magneetje zit. Dit magneet beweegt van- en naar de twee spoeltjes die in het element zitten. In de spoeltjes wordt, door de beweging van het magneetje een heel kleine spanning gegenereerd. Vergelijk dit maar met een dynamo op een fiets.