Hoe zit dat? De lucht die we inademen bestaat voor 78 procent uit stikstof. Bij elke ademteug zuigen we dus een flinke hoeveelheid van dit kleur-, reuk- en smaakloze gas naar binnen. We ademen het ook gewoon weer uit zonder dood neer te vallen.
CO2 bevindt zich in de atmosfeer. De lucht die we inademen bestaat voor het overgrote merendeel uit stikstof (78 procent) en zuurstof (21%). Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2.
Je ademt zuurstof in en je ademt koolstofdioxide uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed opgenomen kan worden.
Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Echter, wanneer men spreekt over stikstof bedoelt men vaak de chemische verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu: stikstofoxiden en ammoniak.
De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% kooldioxide (CO2). De resterende 1% bestaat uit andere componenten zoals gassen.
' Als ik zeg dat ieder mens een grote hoeveelheid stikstof uitstoot kijken mensen mij wat meewarig aan. Maar het is waar. Een persoon in rust ademt per etmaal meer dan 5000 liter stikstof uit.
Te veel stikstof slecht voor natuur
Daardoor verdwijnen niet alleen planten, maar ook vlinders en andere insecten die van die planten leven. Te veel stikstof zorgt dus voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur 'verarmt'. Het evenwicht in de natuur (ecosysteem) raakt verstoord.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
CO2 is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer mensen en dieren uitademen. Op zichzelf is het niet schadelijk. Wanneer veel mensen zich voor langere tijd in een slecht geventileerde ruimte bevinden, hoopt de uitgeademde CO2 zich op.
Met koud weer is je adem warmer dan de buitenlucht. Als je uitademt, koelt de waterdamp af.Het wordt dan weer zichtbaar als water. De adem die je ziet zijn dus eigenlijk heel kleine waterdruppels.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
Twee derde van de stikstofdepositie wordt in Nederland zelf veroorzaakt, aldus schattingen van het RIVM: met name door landbouw, verkeer en industrie. Van die sectoren draagt de landbouw verreweg het meeste bij aan de hoeveelheid stikstof in de natuur. Het resterende derde deel gaat om stikstof uit het buitenland.
Schiphol en Tata Steel bovenaan top-100 stikstofoxiden
Stikstofoxiden komen vooral door verbranding van fossiele brandstoffen door verkeer, de energiesector en de industrie. Schiphol en Tata Steel zijn de grootste bronnen van stikstofoxiden.
Stikstofoxiden zijn gassen die vrijkomen bij de verbranding van brandstof en kooldioxide is een gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, CO2 is de afkorting die gebruikt wordt als we praten over koolstofdioxide.
Als onvoldoende wordt geademd, loopt het koolzuurgehalte in het bloed te hoog op. Dit kan de oorzaak zijn van een aantal klachten als hoofdpijn bij het wakker worden, nachtmerries en spontane benauwdheid 's nachts, sufheid, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen.
Een eenvoudige manier om CO2-niveaus te verminderen is door middel van natuurlijke ventilatie. Dit betekent in wezen het openen van ramen en deuren om de luchtcirculatie te verbeteren.
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
Zodra u weer in het goede ritme (4 seconden uitademen – 2 seconden inademen) zit, kunt u weer verder met de activiteit. Zo verdeelt u activiteiten (inspanning) in blokken. Adem rustig in, houdt kort de adem vast en adem dan krachtig uit.
Blootstelling aan een teveel aan stikstof vormt een risico voor de gezondheid, omdat het zuurstof- verdringend is. Een te hoge concentratie stikstof in de lucht kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Het aanraken van vloeibare stikstof kan brandwonden veroorzaken.
De meeste planten moeten stikstof uit de grond opnemen. Maar klavers – en andere vlinderbloemige planten – gebruiken zo stikstof uit de lucht, met dank aan de Rhizobium-bacteriën waar ze mee samenleven. Rhizobium gebruikt ammonium zelf, maar levert die ook aan de klaverplant.
Toch zijn er drie mogelijkheden waarop stikstof wordt gebonden uit de lucht en in de stikstofcyclus terechtkomt. Stikstofbindende bacteriën en fotochemische stikstofbinding zorgen voor een natuurlijke binding van stikstof. Daarnaast is er industriële stikstofbinding mogelijk door middel van het Haber-Boschproces.
Het is een onmisbare voedingsstof voor alle levende wezens, te vinden in de lucht, water, bodem, planten en dieren. Stikstof is dus een fundamentele bouwsteen van de natuur. Een volwassen mens met een lichaamsgewicht van 70 kg heeft 2 kg stikstof in zijn lichaam.
Door de protesten van de boeren zullen de meeste mensen stikstof nu waarschijnlijk koppelen aan veehouderijen. Toch is stikstof meer dan alleen een vervuilend chemisch element dat natuurschade oplevert. Sterker nog: de mens kan niet zonder dit element. Zonder stikstof kunnen we niet leven.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut.