Adelaars kunnen enorm goed in de verte zien en ze kunnen meer kleuren onderscheiden dan mensen. Ze hebben een gezichtsveld van wel 340 graden. Deze imposante roofvogels kunnen vooral overdag goed zien, maar ook hun nachtzicht is beter dan dat van mensen. Uil - Uilen kunnen supergoed zien in het donker.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Kat en goudvis
Chimpansees en andere primaten zien ongeveer net zo scherp als wij doen. Een dier dat net niet aan ons zicht kan tippen, is de kat. Wij zien ongeveer zeven keer scherper dan dit huisdier. En ook de goudvis legt het af tegen de mens; wij zien ongeveer 50 keer scherper.
Uilen hebben ook een erg goed dieptezicht.
Dat komt omdat hun ogen naast elkaar staan, zoals bij ons, en ze eenzelfde voorwerp dus langs twee kanten tegelijk kunnen bekijken.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
AMSTERDAM - Kraaien kunnen menselijke gezichten tot in detail herkennen en onthouden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met experimenten waarbij ze maskers droegen.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Niet alle dieren zien kleur. Maar de meeste vogels kunnen heel goed kleur zien. Vooral rood zien zij erg goed. Dat is handig wanneer zij voedsel zoe- ken want rood valt op tussen groene bladeren en groen gras.
Vogels beschikken over vier soorten kegeltjes, rood, groen, blauw en ultraviolet (UV). Ook het aantal kegeltjes is bij vogels groter. De kegel van alleen de vogels bevatten een olieachtige stof waardoor ze waarschijnlijk nog meer kleuren kunnen waarnemen. Dat vogels UV kunnen zien is nog maar kort bekend.
Het bekendste voorbeeld is de huiskat, maar ook herten, runderen, honden, vossen, sommige vleermuizen, alle krokodilachtigen en sommige dolfijnen hebben een tapetum lucidum.
Ze lijken altijd te lachen
Zeeluipaarden hebben een soort van permanente glimlach op hun gezicht te hebben. Dit omdat hun mondhoeken omhoog krullen. Ze zien er met zo'n stralende glimlach misschien lief uit, niets is minder waar.
Dolfijnen kunnen tot 8 uur per dag slapen. Slakken zijn misschien niet de snelste dieren, maar ze maken wel gebruik van hun tijd om te rusten. Slakken kunnen tot 3 weken achter elkaar slapen, wat neerkomt op ongeveer 18 uur per dag. Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen.
De quokka lijkt altijd te lachen, maar eigenlijk is dit gewoon de vorm van hun mond. Vergelijkbaar met de luiaard, die ook altijd vriendelijk lacht. Wanneer quokka's het warm hebben doen ze hun mond open en steken ze hun tong uit, net als honden.
Volgens de Wet op dierproeven valt onderzoek met ongewervelde dieren, zoals insecten, kreeften en zeesterren, niet onder proefdieronderzoek. De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
De oerwalvis is daarmee een stuk zwaarder dan de blauwe vinvis, het zwaarste dier dat op dit moment op aarde leeft. Het mannetje weegt bijna 170.000 kilo. "Het verschil met de walvissen van nu is dat de oerwalvis vooral op de bodem leefde en daar eten bij elkaar scharrelde", vertelt bioloog Hilmar Derksen.
Met een hoogte van 4 tot 6 meter is de giraffe (Giraffa camelopardalis camelopardalis) het hoogste dier ter wereld.