Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Het stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer spijsverteringsenzymen het voedsel helpen verteren. Bij regelmatige consumptie van zwarte peper gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat je spijsvertering ten goede komt.
Witte peper geeft een 'aardse' smaak en wordt daarom vaker gebruikt bij groenten, vis, blanke vleesgerechten en in sauzen. Zwarte peper kan perfect bij rood vlees, stoofpotjes en soepen terwijl rode peper door de zoete smaak juist weer heerlijk is bij fruit of in een dessert.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen 'pijn'-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten. Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren.
KOKEN MET ZWARTE PEPER
De pittige smaak is afkomstig van piperine, een chemische verbinding die in de schil zit. Een versgemalen snufje peper geeft je gerecht warmte, maar ook een heerlijk, aardse pit. Hoe lekker peper ook is, niet iedereen vindt het nodig om de specerij aan bijna elke maaltijd toe te voegen.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
Uiteindelijk bepaalt je lichaam (je mond vooral) zelf wel hoeveel peper je verdragen kunt. Sommige mensen kunnen wat last van de maag krijgen, of zelfs pijn in de anus bij het uitscheiden van een zeer peperrijke maaltijd, maar dat zijn geen blijvende schade /effecten. Gewoon eten naarmate je het lekker vindt dus.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen. Peper bevat wel allyalkoxybenzenen, dit zijn plantengifstoffen die van nature in de plant zitten.
Een pittig toiletbezoekje
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Eet bessen en pure chocolade. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken.
Natuurlijk geldt ook dat je alleen meer smaak krijgt als de peperkorrel zelf al veel smaak heeft, dus ook het gebruik van goede, smaakvolle peperkorrels is belangrijk. Gebruik bij voorkeur zwarte peperkorrels (die hebben het meeste aroma) van een gerenommeerd merk, zoals Kampot peper of peper van Terre Exotique.
Jalapeño SHU 2.500-8.000
En van de meest populaire pepers. Jalapeño pepers worden onrijp en groen geplukt. Hij is mild en heeft een fruitige smaak.
De smaak van zwarte peper is heet en scherp met een frisse nasmaak. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en geeft een ruwe, pittige smaak aan je gerecht. Meestal eindigt een ingrediëntenlijst of bereidingswijze met 'breng op smaak met peper en zout'.