De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
10 graden Celsius of warmer
Is jouw schuur, garage of kelder nooit kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de ruimte geïsoleerd. Hiervoor is een vriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius geschikt. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Waarom kunnen veel vriezers niet goed tegen kou? De meeste koelkasten en vriezers werken minder goed wanneer het te warm of koud is. Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Om te weten welke stand je nodig hebt, koop je een thermometer die geschikt is voor koelkasten en vriezers.
Het omgekeerde geldt eveneens: plaats ze niet in een ruimte waar het kouder is dan 15°C. Ze moeten ook altijd waterpas staan voor een optimale werking. Nog een vaak voorkomende fout: de koelkast of diepvriezer staat te dicht bij de muur. Op die manier kunnen de apparaten hun warmte niet kwijt.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Wat is SuperFrost? SuperFrost verlaagt de temperatuur automatisch tijdelijk naar -32°C waarmee een koudereserve voor vitaminevriendelijk invriezen wordt gecreëerd.
Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Temperatuur koelkast controleren en instellen
Leg de thermometer in het midden op de onderste plank van je koelkast. Laat de thermometer een halve dag of nacht liggen. Kijk op de thermometer en controleer de temperatuur.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Laat producten snel afkoelen
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
De meest energiezuinige vriezer heeft energieklasse C. Label D is ook groen. Apparaten met label F of G zijn niet zuinig.
De gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten. Met een zuinige vrieskast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48,- per jaar.