Een ISOFIX autostoeltje met "Top-Tether" zijn autostoeltje zonder een steunpoot. Om de kantelbeweging toch tegen te gaan, is de autostoel voorzien van een extra gordel aan de achterzijde van de autostoel. Deze gordel dien je vervolgens vast te maken aan een extra bevestigingsoog in de kofferbak van de auto.
Deze auto's zijn te vinden op een bij het zitje geleverde typelijst. Een universeel Isofix autostoeltje heeft naast de twee Isofixhaken een derde bevestigingspunt bovenop het stoeltje voor een extra gordel, een zogenaamde 'Top Tether' aansluiting.
Derde bevestigingspunt maakt bevestiging lastiger
Zo kan het autostoeltje niet kantelen tijdens een botsing. Dat kan met een spanband die van de bovenkant van het autostoeltje naar een derde bevestigingspunt in de auto loopt, de 'top tether'. Het kan ook met een steunpoot die op de vloer van de auto leunt.
Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.
Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem. ISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem werkt eenvoudig en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten.
Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Je kan de meeste Isofix kinderzitjes wel gebruiken in auto's zonder Isofix. Dit komt omdat de meeste Isofix stoeltjes ook een universele goedkeuring hebben voor het gebruik met autogordels.
De meeste nieuwe auto's die vanaf 2006 zijn gebouwd, beschikken standaard over ISOFIX. Op dit moment heeft minimaal 60% van alle Europese auto's ISOFIX, dus er is een grote kans dat jouw auto het ook heeft. De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken.
U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
Een Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt. Dit kan een extra gordel zijn bovenop de stoel: de 'Top Tether' aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel.
De FamilyFix is een praktische en gebruiksvriendelijke Isofix-basis die toelaat zowel voor- als achterwaarts te vervoeren. De audiovisuele feedback geeft aan of de basis en autostoel goed geïnstalleerd staan. Omdat de FamilyFix zelf ook enkele upgrades kreeg (FamilyFix2 en FamilyFix3) is het een goedkopere basis.
Nieuwe norm: R129 i-Size met ISOFIX
Ook mogen kinderen alléén nog achterstevoren in een kinderzitje voorin de auto worden vervoerd mits de airbag van de bijrijdersstoel wordt uitgeschakeld.
De FamilyFix is een IsoFix bevestigingsplatform van het topmerk Maxi-Cosi en is geschikt voor de autostoelen Pebble, CabrioFix en Pearl van Maxi-Cosi. Dit betekent dat de FamilyFix één base is voor twee opeenvolgende autostoeltjes van baby naar peuter. Hierdoor kunt u dus jarenlang van de FamilyFix gebruik maken.
De Isofix-base kan worden gebruikt met de autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. De base is te gebruiken vanaf te geboorte tot ongeveer 4 jaar. De installatie in de auto kan gemakkelijk worden gedaan met de Isofix bevestigingspunten.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
De Maxi-Cosi FamiliFix One i-Size is te gebruiken in combinatie met het Maxi-Cosi Pebble Plus, Maxi-Cosi Cabriofix, Maxi-Cosi Pebble, Maxi-Cosi 2WayPearl, Maxi-Cosi Rock, Maxi-Cosi Pearl Pro i-Size en de Maxi-Cosi Pearl Smart iSize.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt.
Als je kind achterwaarts reist, verdeelt het autostoeltje de krachten automatisch over de hele achterkant, waardoor het fragiele hoofdje en nekje worden beschermd.