Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten.
Bij een uittapsysteem in een woninginstallatie volstaat een temperatuur van 55°C op het tappunt. Bij woninginstallaties met een circulerend leidingnet of een collectieve installatie volstaat een minimumtemperatuur van 60°C op het tappunt.
Om te beginnen: door de cv-ketel naar 50 graden te zetten. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.
De Legionella-bacterie vormt pas een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats.
Warm water op 60 graden
Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden Celsius. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.
Temperaturen die Legionella Niet Verdraagt
Legionella kan niet overleven in water dat te koud of te warm is. Bij temperaturen onder de 25 graden Celsius kan de bacterie nog wel overleven, maar zich niet vermenigvuldigen. Temperaturen van 55 graden Celsius en hoger doden de bacterie.
De CV-ketel voor de verwarming op 60 graden zetten levert bijna altijd ruim voldoende warmte op om je huis goed warm te krijgen. En als het buiten erg koud is, kan je de temperatuur van de CV-ketel tijdelijk weer even verhogen. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus geld.
Het groeien en vermenigvuldigen van legionellabacteriën kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 25 en 45 °C (optimaal is 37°C). Boven de 55°C vindt afsterving van de bacterie plaats.
Na een korte incubatieperiode van 36-48 uur krijgen patiënten acute griepachtige verschijnselen (koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, algehele malaise) (Yu00). Er zijn geen tekenen van longontsteking (ook niet radiologisch). Spontaan herstel treedt op na 2-7 dagen.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Bij zeer goed geïsoleerde huizen is deze nog lager, bijvoorbeeld maximaal 40 graden. Lage temperatuur verwarming is vaak nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt.
De 50 graden test is een simpele manier om te achterhalen of je je huis met een warmtepomp warm genoeg kunt krijgen. Je zet je cv-ketel tijdens een paar koude weken op 50 graden en als het dan lekker warm blijft, weet je dat je huis geschikt is voor een warmtepomp.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
De legionella antigeentest in urine is goed toepasbaar voor het aantonen van een acute legionellose veroorzaakt door L. pneumophila type 1. In een klein aantal patienten kan deze test negatief zijn omdat de infectie wordt veroorzaakt door een ander L. pneumophila serotype of door een ander legionella species.
Wetenschappelijk gezien is waterstofsulfide een kleurloos, ontvlambaar en gevaarlijk gas dat een geur afgeeft vergelijkbaar met rotte eieren. Het is een chemische stof die alleen een risico voor de gezondheid geeft als er te veel gas in het water zit.
Spoelen kan handmatig gedaan worden door alle kranen open te draaien en de leidingen goed door te laten stromen. Dit kan gewoon met koud water. Over het algemeen ontstaan problemen als het water gedurende één week of langer stilstaat. Op locaties waar dit het geval is, moet het spoelen wekelijks gebeuren.
Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood. Dit soort opwarming wordt meestal veroorzaakt doordat een drinkwaterleiding kruist met een warme leiding, zoals warm waterleidingen, verwarmingsbuizen of vloerverwarming.
Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.
Belangrijke oorzaken zijn: Verwarmend Koud Water: Legionella gedijt tussen 25 en 55 graden Celsius, vooral in niet-geïsoleerde koudwaterleidingen nabij warmwaterleidingen. Stilstaand Water: Legionella ontwikkelt zich in stilstaand water, vooral bij onvoldoende doorstroming of verkeerd verwijderde tappunten.
De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar.De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden. Hoger of lager raden wij af. Wanneer de druk boven de 2 bar ligt dan kan dit schadelijk zijn voor het expansievat.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.