De natuurlijk speenleeftijd van honden ligt op zes tot acht weken, bij paarden op acht à twaalf maanden en bij koeien rond een jaar. Afgezet tegen de gemiddelde levensverwachting komt dit bij mensen overeen met een speenleeftijd van drie tot vier jaar.
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen.De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
Bij de leeftijd van 3 maanden daalde het percentage naar 31%. Op 6-maanden leeftijd gaf nog 19% van de moeders borstvoeding, bij 9 maanden 12% en bij 12 maanden 9%. Hoogopgeleide moeders starten vaker met borstvoeding (76%) vergeleken met moeders met een gemiddelde opleiding (63%) en een lage opleiding (59%).
Je kunt doorgaan met borstvoeding geven zolang jij en je kindje dat willen. Vanaf 6 maanden heeft je kind niet meer genoeg aan alleen borstvoeding. Vaste voeding zal een steeds belangrijkere plaats innemen. Hoe meer gewoon eten en drinken je kind krijgt, hoe minder hij om borstvoeding zal vragen.
Moedermelk versus kunstvoeding: praktische voordelen. Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Moedermelk = Vloeibaar goud
„We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby's zo waardevol is. Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost.
In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
Vaders kunnen dan wel geen borstvoeding geven, maar voor de rest kan hij net zo goed met de baby lachen en knuffelen, wandelen of samen een dutje doen. Iedere vader kan daar de invulling aan geven die bij hem past.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
De 'leegheid' van een borst is daarnaast afhankelijk van de opslagcapaciteit ervan. Een borst die 100 ml kan bevatten is veel eerder 'leeg' dan een borst die 400 ml kan bevatten. De eerste borst zou zich dus weer sneller opvullen als de baby 80 ml eruit heeft gedronken.
Antwoord. Een ietwat teleurstellend antwoord: het slap worden van je borsten is niet te voorkomen. Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Bodybuilders zou het helpen spieren kweken.Moedermelk zou je immuniteit stimuleren.En het verteert makkelijker dan koe- of andere melk.
Als je moedermelk nog kan worden geconsumeerd, kan je er ook mee koken, tot groot genoegen van je baby! Je kan bijvoorbeeld yoghurt maken, ijs, pudding, rijstpudding, griesmeel met melk, koekjes voor peuters, groentesoep, aardappelpuree, cake, pannenkoeken, ... De mogelijkheden zijn eindeloos.
De dagelijkse melkbehoefte schommelt tussen 600 en 800 ml. Drinkt je kind meestal 8 keer per dag dan kan je porties van 100 ml aanbieden. Bij 10 voedingen per dag doe je 80 ml in de fles en bij 12 voedingen 65 ml.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
Stuwing bij kunstvoeding
Geef je je baby geen borstvoeding, maar kunstvoeding, dan kun je ook last krijgen van stuwing. De hormonen in je lichaam zorgen er nu eenmaal vanzelf voor dat je melkproductie op gang komt. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Diverse medicijnen hebben melkproductie als bijwerking. Met behulp van die medicatie kan de borstvoeding op gang gebracht worden zonder dat er sprake is van een zwangerschap. Ook van verschillende kruiden is bekend dat zij melkproductie stimuleren.
Je produceert meer melk als je groter borsten hebt
FABEL. Kleine borsten kunnen ook heel veel melk geven en soms geven grote borsten juist minder melk. De hoeveelheid melk die je maakt is deels afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Elke dertig ml moedermelk bevat ongeveer twintig kcal. Baby's drinken in de eerste zes maanden na hun geboorte gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Bij elkaar opgeteld is dat zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt met het geven van moedermelk.