In 1775 besloten de opstandige provincies, de United Colonies, tot het voeren van één gezamenlijke vlag. Dit werd de zogenaamde Grand Union Flag met dertien strepen en linksboven in een vierkant de Union Jack. Die vlag was tamelijk eenvoudig te maken door op de Britse rode marinevlag een aantal witte strepen te naaien.
De vlag bevat 50 witte vijfpuntige sterren in het kanton, die staan voor de 50 staten van Amerika en zijn afgebeeld in negen horizontale rijen. De 13 strepen op de vlag van Amerika staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 hebben afgescheiden van Groot-Brittannië.
Stars and Stripes
Betsy Ross is volgens de overlevering degene die de eerste Amerikaanse vlag heeft genaaid. Aangezien er in de resolutie van 1777 geen specifieke opmaak voor de sterren was vastgelegd, werden de sterren op een verschillende wijze in het kanton geplaatst.
De dertien strepen staan voor de dertien kolonies die in 1776 van Groot-Brittannië werden gescheiden. De vijftig sterren staan voor de vijftig staten die tezamen de Verenigde Staten van Amerika vormen. De Amerikaanse vlag is een van de meeste gebruikte Amerikaanse symbolen.
Het begon al in de prehistorie; mensen tekenden vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Maar de Romeinen waren de eersten die een vlag voerden. De vlag hingen ze aan een stok tijdens een oorlog. Nu is een nationale vlag vooral een symbool die je nodig hebt om aan het buitenland te laten zien dat je bestaat.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik.
Wanneer er een nieuwe staat wordt toegevoegd, wordt er ook een ster aan de vlag toegevoegd. De vlag wordt sinds 1777 gebruikt, maar de huidige versie komt uit 1960. Overigens de noemen de Amerikanen zelf hun vlag vaak Stars and Stripes (Sterren en Strepen), aangezien de vlag uit sterren en strepen bestaat.
De Verenigde Staten (Engels: United States of America) is een groot land in Noord-Amerika. Het land bestaat uit 50 staten, een federaal district en verschillende territoria. Het belangrijkste deel van de VS zijn de 48 zogenaamde "contiguous states" (aaneengesloten staten), dit zijn alle staten behalve Alaska en Hawaii.
De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) of star spangled banner (met sterren besprenkelde banier) genoemd.
Wij hebben alle staten voor u op alfabetische volgorde gezet: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, ...
De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok. Vlaggen betekenen iets. Ze hebben tekens, net als op wapenschilden. Hier kun je dingen aan herkennen: een land, stad, familie, schip, etc. .
Oudste vlaggen ter wereld
De Deense vlag (Dannebrog) – De Deense vlag wordt beschouwd als de oudste nationale vlag ter wereld. Volgens de legende viel de vlag uit de hemel tijdens een Deense kruistocht in Estland in 1219.
Op de eerste versie van de Amerikaanse vlag, ook wel de Betsy Ross-vlag genoemd, zijn dertien sterren te zien. Deze staan symbool voor de dertien kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. Toen later meer kolonies zich bij de Verenigde Staten aansloten, verschenen er steeds meer sterren.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
De vlag zou zijn ontstaan in de periode dat het Beierse huis aan de macht was in het graafschap Holland (1354–1433). De kleuren van de vlag zouden namelijk voortkomen uit die van het wapen van de graven van Holland, dat bestond uit het Beierse wapen gecarteleerd met het wapen van graafschap Holland.
De staat Ohio beslaat 116.090 km², waarvan 106.154 km² land. Ohio is hiermee 2,8 keer zo groot als Nederland.
De Amerikaanse vlag heeft 13 strepen en 50 sterren. De strepen vertegenwoordigen de originele 13 koloniën, terwijl de sterren de huidige staten vertegenwoordigen.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
De Noorse vlag is een herkenbare vlag. Het ontwerp bestaat uit een wit kruis op een diepblauwe achtergrond en symboliseert de banden van Noorwegen met de zee. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige Noorwegen vlag, dan ben je bij DVC goed terecht.