Een laatste reden waarom je kanarie stopt met zingen is de rui, het wisselen van de veren, die gewoonlijk in de late zomer of vroege herfst plaatsvindt. Die rui verzwakt je kanarie en zorgt voor een daling van zijn testosterongehalte, waardoor hij niet langer deuntjes fluit.
Gemiddeld twee maal per jaar gaat een kanarie in de rui en krijgt een nieuwe jas. Meestal is dat aan het einde van de zomer en als de winter voorbij is. Deze rui kost hem veel energie en extra eivoer en extra vitamines zullen hem goed doen. Een normale ruiperiode duurt gemiddeld 6 á 7 weken.
Tijdens de rui mag de kanarie slechts 6-8 uur licht hebben. Daarna kunt u het beste een doek over de kooi hangen. Om de rui te bevorderen heeft de kanarie extra krachtvoer en ruivitamine nodig. Meestal zingt een kanarie niet tijdens de rui.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Laat je kanarie wennen aan haar omgeving.
Breng in de eerste paar dagen tijd in de kamer door bij je kanarie. Wanneer je de kamer in komt, maak dan een laag geluid of fluit, en herhaal datzelfde geluid of fluitje elke keer dat je de kamer in komt.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
Kanaries houden van verschillende soorten groenten en fruit en het beste is om deze zoveel mogelijk af te wisselen om ervoor te zorgen dat je vogel genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een kanarie is vooral gek op sinaasappel, rode bessen, andijvie, spinazie, kersen, kiwi en appel.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Kanaries zijn over het algemeen makkelijke eters. Een goede mengeling voor kanaries bevat verschillende soorten zaadjes, vitamines, mineralen en grit. Geef ze niet teveel voer in één keer, want dan eten ze makkelijk alleen de lekkerste zaadjes eruit.
Kanaries hebben minimum 14 uren daglichtlengte nodig om met de kweek te starten (nestbouw en eiproductie). Bij deze hoeveelheid lichturen zijn ze ook in staat om hun jongen voldoende voedsel te geven en groot te brengen.
De harz roller. Deze kanarie bestaat al meer dan 300 jaar en wordt door veel mensen beschouwd als de beste zanger. Dit is ook de kanarie die wereldwijd de vogelkooien heeft veroverd. De harz roller zingt zacht en met gesloten snavel.
Ja de meeste weten ook als de vogel wat dik op stok zit dat de vogel kort bij een ziekte staat ,om die reden zet hij zijn veren op om zo meer lucht vast te kunnen houden om wat energie (warmte ) vast te houden .
Kleine vogel vastpakken
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Daardoor kunnen ze bijna alles overzien. Het oog is zo groot dat het perfect in de oogkas past en er maar nauwelijks ruimte is voor spieren. Hierdoor kunnen ze hun ogen dus niet zo makkelijk draaien. Ze compenseren dit door de kop te draaien.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Wat mag een kanarie niet eten
Verder mag je nooit avocado of pitten van fruit voeren, want dit is giftig voor kanaries.
brood bevochtigd met wat melk kan zelfs goed helpen als de vogel last ven verstopping heeft. :D. Ik geef mijn vogels in de rui/rustperiode zo nu en dan wit brood geweekt in gekookte melk (wel laten afkoelen natuurlijk) met een lepel honing daarin opgelost.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.
Groenten: Wortel, Tomaat, Mais (kofl), Selderij (kleine hoeveelheden), Peterselie, Broccoli, Sla (kleine stukjes en niet te vaak). Bessen: Bessen van de vuurdoorn, Vlierbes, Braam, Berberisbessen, Rozenbottel, Bessen van de meidoorn.
Kanaries zijn onder andere dol op kersen, appel, andijvie en spinazie. Maar het is even bekijken wat de favoriet is van jouw vogel. Geef voldoende variatie in het dieet van jouw kanarie en vervang zaadmengsel nooit voor bijvoorbeeld fruit of groente.