Als je moeder wordt zonder dat je zelf zwanger bent geweest, kan je toch borstvoeding geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vrouw die om medische redenen niet zelf een kindje kan dragen, maar dankzij de hulp van een draagmoeder toch moeder gaat worden. Zij kan wel proberen borstvoeding op te wekken bij zichzelf.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.
Schommelingen in de hormoonspiegel zorgen ervoor dat de melkklieren actief worden en vocht gaan afscheiden. Normaal gesproken merken de meeste vrouwen hier weinig van, omdat het lichaam het vocht weer opneemt. Maar soms raakt het evenwicht tussen aanmaak en opname verstoord en kan er toch vocht uit de tepel vloeien.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Door het masseren van de tepel met de kaken wordt er oxytocine aan gemaakt in de hersenen. Het hormoon gaat via het bloed naar de melkklieren. Daardoor trekken de melkklieren samen en stroomt of spuit de melk naar buiten. Door het denken aan of het horen van uw baby kunt u ook al een toeschietreflex krijgen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Mannen produceren melk als hun hormoonhuishouding is verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je aan een klierziekte lijdt. Op dat moment gaat het lichaam meer prolactine produceren, het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam melk aanmaakt.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Vocht uit de tepel noemen we tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie, het begin van de puberteit en het begin van de overgang. Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig.
Gynaecomastie (borstvorming bij mannen) komt vrij vaak voor. Soms is het aangeboren en soms ontstaat het op latere leeftijd. Bij baby's en jongens in de pubertijd komt borstvorming regelmatig voor en dit verdwijnt meestal vanzelf weer. Echter ook medicijnen, hormonen of ziekten kunnen de oorzaak zijn van borstvorming.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Massage. Masseren van de borst voor en tijdens het voeden of kolven zorgt ervoor dat de melk wat makkelijker richting de tepel gaat maar het kan ook een toeschietreflex opwekken. Ook het masseren van de nek en schouders tijdens het voeden of kolven kan ontspannend werken en zodanig een toeschietreflex opwekken.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
In Nederland is het verboden om moedermelk commercieel te verhandelen. De Nederlandse wet schrijft voor dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Moedermelk verkopen is verboden
In Nederland is het verboden om moedermelk te verkopen, omdat een product volgens de wet de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
4. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
moeders dat borstvoeding geeft in Nederland
Starten met borstvoeding In 2015 startte 80% van de moeders met borst- voeding na de geboorte (Figuur 1). 9 Dit percentage is vergelijkbaar met de jaren 2002, 2003 en 2007, en iets hoger dan in 2005 (74%) en 2010 (75%).