Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Het verschil tussen de Bastard classic en Bastard urban
De classic is blinkend zwart, de urban is mat antraciet. Wat een optisch verschil is aan de coating is dat je bij de classic, blinkend zwart, krakelingen in het keramiek kunt waarnemen. Dit zijn fijne haarscheurtjes.
Het nieuwste 2022 model!
Nooit meer gebrek aan ruimte met de Bastard Large. Deze serieuze kamado heeft een diameter van 57 cm en een grillrooster van 49 cm. Een flinke jongen dus. Met gemak kook je hierop tot 8 personen.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Steek de houtskool bij voorkeur aan met een aansteker, zoals de Black Bastard One Minute Lighter. Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken, maar alleen die van natuurlijk materiaal. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes of spiritus! De Black Bastard is geschikt om te koken op verschillende temperaturen.
Besprenkel de pizzasteen met wat bloem en plaats de pizza, op de steen, in de Bastard. Bak de pizza in 4-8 minuten gaar en knapperig. Haal de pizza van de steen met de pizzaschep en dien op met Parmezaanse kaas, rucola en basilicum-blaadjes.
Besprenkel de pizzasteen met wat bloem en plaats de pizza, op de steen, in de Bastard. Bak de pizza in 4-8 minuten gaar en knapperig.
Ideaal voor het bakken van pizza's, brood en bijvoorbeeld koekjes, deze pizzasteen van The Bastard. Erg duurzaam aangezien de pizzasteen gemaakt is van een speciaal cordieriet keramiek.
Bak de pizza op zo hoog mogelijke temperatuur. Op een temperatuur van 300°C is de pizza gebakken in slechts een paar minuten. Schuif om de 30 seconden (ongeveer) de pizzaschep onder de pizza en draai deze een kwartslag zodat de pizza gelijkmatig gaart.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien. Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
The Bastard is een keramische barbecue en die wordt altijd gestookt op houtskool en nooit op traditionele briketten. Kokosbriketten zijn dan weer wel zeer geschikt voor the Bastard. Gebruik goede kwaliteit houtskool met grote stukken, zodat the Bastard niet verstikt raakt.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Ons advies is om de eerste 3x voor het gebruik van je kamado, deze niet hoger te stoken dan 200 graden, om schade aan het keramiek te voorkomen. Dit vergt wat geduld en controle, maar dan heb je vervolgens extra lang plezier!
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Een plate setter is een keramisch hitteschild wat dient als een barrière tussen het voedsel op de Grill Guru Kamado en het houtskool. Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig.
Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af. Hierbij hou je het deksel van de barbecue gesloten. Zodra de pizza op de steen ligt, ruik je de lekkere geur van een pizza in een steenoven.