Traditionele oplaadbare batterijen verliezen hun lading als je ze een weekje niet gebruikt. Daarnaast moeten ze eerst opgeladen worden als je ze nieuw uit de verpakking haalt. Met onze oplaadbare batterijen heb je beiden problemen niet. Ze hebben een lage zelfontlading en verbeterde opslagprestatie.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Capaciteit Nimh oplaadbare batterijen
U dient dan wel rekening te houden met de capaciteit van de oplaadbare batterijen. Heeft u bijvoorbeeld een DECT telefoon waarvan de batterijen aan vervanging toe zijn, dan volstaan vaak oplaadbare batterijen met een lage capaciteit.
Types oplaadbare batterijen
De NiMH's leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH's daar gevoeliger voor.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Hoe vaak kan een batterij opgeladen worden? Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
De voordelen van oplaadbare batterijen zijn duidelijk: ze zijn iets duurder dan gewone batterijen, maar in plaats van dat je ze weggooit als ze leeg zijn, kun je ze gewoon weer opladen en zo honderden keren opnieuw gebruiken. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Wilt u een AA batterij met een langere levensduur , dan dient u te kijken of uw toepassing geschikt is voor lithium AA batterijen. Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Overstappen op oplaadbare batterijen
Meestal kunnen oplaadbare batterijen je alkaline batterij prima vervangen. De nominale spanning van een alkaline batterij is 1,5V. Zodra de batterij begint te ontladen, neemt de spanning af.
Niet elke oplader kan elke soort batterij of accu opladen. Zo kan een oplader voor een NiMH batterij niet zomaar gebruikt worden om een Li-ion batterij op te laden.
Om batterijen weer op te laden wordt het proces van het leeglopen simpelweg omgedraaid. De toegevoerde elektriciteit wordt terug omgezet in een chemische reactie. De lader haalt de negatief geladen elektronen van de pluspool af en voert ze naar minpool.
Herladen is echter alleen mogelijk met een speciale Alkaline batterijlader en niet met de bekende snelladers, deze zullen de Alkaline batterijen juist beschadigen. Lees hier meer over het herladen van alkaline batterijen. Of bestel hier direct een batterij oplader.
In tegenstelling tot een gewone batterij kan een oplaadbare batterij worden opgeladen door de batterij aan te sluiten op een elektrische spanningsbron waardoor de chemische processen in de batterij zich in omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.
In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Lekkage voorkomen
De beste manier om lekkage van Alkalinebatterijen te voorkomen is andere batterijen te gebruiken. Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
De accu gaat langer mee bij gedeeltelijke ontladingen en vaker opladen dan bij volledige ontladingen. Liefst minimaal 20% capaciteit behouden. Niet te vaak volledig ontladen/laden vanwege slijtage. Volledig ontladen is niet schadelijk.
De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
In tegenstelling tot een alkaline batterij, gebruik je een oplaadbare batterij meerdere malen. Je laadt ze op door een er een elektrische spanningsbron op aan te sluiten. Hierdoor worden de chemische processen in de batterij in de omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Jaren geleden werd namelijk gezegd dat je je telefoon regelmatig helemaal moet opladen én ontladen. Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden.