Zijn Labradoodles goede partners om mee te hardlopen? Ja, dit zijn ze zeker. Zowel hardlopers als hondenexperts aanvaarden Labradoodles als een van de beste hardloop partners. Het zijn over het algemeen atletische honden, die bereid zijn om middellange afstanden te lopen en een behoorlijk tempo aan te houden.
Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur.
Bastaardhonden kunnen prima hardlopers zijn, vooral als ze middelgroot, alert en gretig zijn. Sommige rassen, zoals husky's en windhonden, zijn gefokt om hard te lopen. De meeste werkhonden, zoals de bordercollie, zijn van nature geschikt voor hardlopen.
Hardlopen met de hond kan zowel voor jezelf als voor je hond erg plezierig zijn. Om ervoor te zorgen dat het joggen voor jullie beide ook plezierig blijft is het belangrijk om je er goed op voor te bereiden. Hardlopen met de hond wordt ook steeds populairder.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Als uw puppy een klein ras is, kan u na ongeveer één jaar beginnen met conditie opbouwen en hardlopen. Bij grotere rassen kan dit pas na 18 maanden. Als u twijfelt of u al met uw puppy mag hardlopen, neem dan even contact op met uw dierenarts.
Om te beginnen kun je een trainingsschema aanhouden van 2x per week. Laat na het hardlopen je hond altijd rustig uitlopen zodat zijn spieren, ademhaling en hartslag weer tot rust kunnen komen.
Als het niet boven de 30 graden is en je Labrador bezit over een goede conditie en gezondheid kan hij net zover lopen als jou. Zelfs wandelingen van 15 tot 25 kilometer zou geen probleem moeten zijn.
Rustig gezelschap
Vele kleinere rassen houden van dagelijkse wandelingen. Je houdt best ook rekening met de bezoekjes van je kleinkinderen. Een West Highland White Terriër, de Basenji, de miniature Schnauzer of de Cairn Terriër zijn perfect hiervoor. Ook als je niet vaak gaat wandelen, kun je een hond houden.
Hele kleine of hele grote honden
Een chihuahua kan geen wandeling van 20 km aan, behalve als u bereid bent hem 15 km in uw jaszak of uw rugzak te vervoeren. Hele grote honden zoals Deense doggen of Bloedhonden belasten hun gewrichten en rug te veel als u daar op regelmatige basis lange wandelingen mee gaat maken.
Van deze rassen was de Yorkshire Terrier de langstlevende, met een gemiddelde levensduur van 18 jaar, de Shih Tzu met een levensduur van 16,5 jaar, de teckel met een gemiddelde levensduur van 16,3 jaar, de Beagle met een levensduur van 16,1 jaar en de Chihuahua, met een levensduur van 16 jaar.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben.
Afhankelijk van de grootte van je hond kan je je hond laten draven en dan weer even stappen. De duratie van het vlotte tempo bouw je elke dag geleidelijk aan op. Afhankelijk van je tijd, ras en ja, weersomstandigheden, kan je vaker of langer gaan wandelen. Een kleinere hond houdt het minder lang vol.
Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Doordat de hond rechtuit loopt in een regelmatig tempo worden hierbij spieren opgebouwd zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals wel gebeurt bij springen of draaien.
Als je hond achter fietsers aan gaat, is de kans groot dat je hond een bepaalde jachtdrift heeft. Dat hij bijvoorbeeld ook achter vogels, katten, hardlopers, stepjes, brommers of auto's aan gaat. Dingen die bewegen, kunnen worden opgejaagd.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Je hond beweegt zijn gewicht dus heen-en-weer, van links naar rechts. Niet alle honden gebruiken de telgang. Over het algemeen zullen honden met een korte rug en/of lange poten sneller voor de telgang kiezen, omdat deze honden in draf snel met hun achterpoot hun voorpoot aantikken.
Tijdens een canicross training kun je je hond extra aanmoedigen om te trekken door hier een commando als “go go go” aan te koppelen. Ook voor het links- en rechtsaf slaan is het handig om hier commando's aan te koppelen. Wanneer je dit consequent blijft doen leert je hond dit het snelst.
Labradoodles zitten boordevol energie en hebben veel beweging nodig. Labradoodles houden van gezelschap; het gezelschap van andere honden, van andere mensen en vooral van jou. De liefde van labradoodles voor hun baasjes is sterk en ze kunnen niet goed tegen alleen zijn.
Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.