Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Specialist Elektra
de klemkracht van de wcd is veel te gering en daardoor krijg je warmte ontwikkeling. een goed stopcontact houd de stekker stevig vast en je kan de stekker niet zomaar uittrekken.
Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
Als de stroomonderbreker terugkeert naar de geactiveerde positie, is dit een teken dat u een probleem hebt met de bedrading of een potentieel gevaarlijke situatie zoals een aardlek of kortsluiting. Gebruik in dit geval de wandcontactdoos niet en bel onmiddellijk een vakman voor hulp.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Je kunt het vaak voelen of een oplader nog energie verbruikt nadat het bijbehorende apparaat volledig is opgeladen of al is afgekoppeld. De oplader voelt dan nog warm aan. Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel.
Ook een zeer kortdurende elektrische stroom die door een kanaal van geïoniseerd gas heen gaat, wordt een vonk genoemd. Het kanaal ontstaat door een kettingreactie van versnellende elektronen in een elektrisch veld die gasmoleculen kunnen ioniseren.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan.
Als je hoort dat jouw stopcontact een ploppend of krakend geluid maakt, onderneem dan onmiddellijk actie door de stroom naar het betreffende stopcontact op de printplaat uit te schakelen en een gekwalificeerde elektricien te bellen om het stopcontact te komen inspecteren.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Stekkerdozen hebben helaas niet het eeuwige leven. Vroeg of laat liggen de draden bloot bij de stekker of piept er wat koperkleurig draad uit. Blijft u beschadigde stekkerdozen gewoon gebruiken, dan is de kans op kortsluiting groot. Reden genoeg om stroomverdelers met mankementen niet meer te gebruiken dus.
De gemiddelde stroomprijs voor een kilowattuur voor 2019 is in Nederland 23 cent. Een wattuur kost dus 0,023 cent en de iPhone-lader gebruikt per dag 14,4 wattuur. Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Een vaatwasser moet daarom op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
Het verbruik van een vaatwasser is hoog, zo'n 2000 Watt tot 2500 Watt, dus u kunt verder geen grote apparaten op deze groep aansluiten. Indien u een waterboiler of Quooker gebruikt, geldt hiervoor hetzelfde als de vaatwasser.