Het paard moet altijd over vers water kunnen beschikken. Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt? Op warme dagen kan dit oplopen tot wel 50 liter water.
Ze slurpen, zuigen, slobberen en er zijn er die flink kabaal maken. Maar feit is… je paard moet te allen tijde de beschikking hebben over schoon drinkwater. Onder normale omstandigheden – zonder arbeid – heeft hij iedere dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig.
Paarden hebben dagelijks vers water nodig. Het beste is een automatische drinkbak, zodat het paard naar behoefte kan drinken. Bij een automatische drinkbak is wel extra aandacht nodig voor schoonmaak en hygiene.
Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken. Hydratatie gaat overigens niet alleen om het drinken van water.
Wat eet een paard: de basis
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Regenwater. In het ideale geval voorziet men best leidingwater of grondwater dat na analyse geschikt is bevonden voor consumptie. Indien dit niet voorhanden is, mogen paarden in principe ook regenwater drinken, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Grondwater is niet van voldoende kwaliteit om uw paard te geven, tenzij de put dieper is gelegen dan 150 meter. Slootwater of oppervlaktewater zijn (in Nederland) zeer zelden schoon genoeg om als drinkwater te gebruiken. Het moet geschikt zijn voor humane consumptie, wat over het algemeen niet het geval is.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Een paard plast bijna net zoveel als het drinkt
Paarden drinken gemiddeld rond de 35 liter per dag en produceren rond de 20-30 liter urine per dag. Bij hogere temperaturen kan de water intake gemakkelijk oplopen tot zo'n 50 liter per dag. Een paard plast dus bijna evenveel als dat het drinkt.
Als paarden veel plassen, dan moeten ze veel drinken, want anders drogen ze uit. En andersom geldt dit ook: als paarden veel drinken, gaan ze automatisch veel plassen. In dierenartstermen noemen we dit PUPD: polyurie, polydipsie. Dus teveel plassen en teveel drinken.
Waar je voeder- en drinkbak hangt, is afhankelijk van de hoogte van je paard. Hou daarvoor als standaard een hoogte van ongeveer 1,20 m aan. Komt er een kleine pony in je stal te staan, dan moeten de bakken natuurlijk lager hangen. Zorg er in ieder geval voor dat je dier zijn hoofd niet hoog hoeft op te tillen.
Je paard stimuleren om te drinken
Bijvoorbeeld het schoon houden van de waterbakken, hiermee zorg je er voor dat het water wat het paard drinkt ook schoon is en fris ruikt. Ook het weken of nat maken van hooi zorgt voor een hogere vochtopname. Zoutblokken of een zoutsupplement kunnen zorgen voor meer dorst.
Paarden krijgen sneller verstoppingskoliek tijdens het winterseizoen, omdat het drinken van koud water hen minder aantrekt wanneer het buiten vriest. We moeten dus beter controleren hoeveel ze drinken tijdens de wintermaanden. Normaliter moet een paard tussen de 24 en 35 liter water per dag drinken.
Een volwassen paard/pony heeft ongeveer een basisbehoefte van 3-5 liter per 100 kg lichaamsgewicht. Bij inspanning kan deze behoefte door het zweten stijgen tot wel 60-70 liter per dag.
Maak drinkbakken/-tonnen dus dagelijks schoon en probeer het water dagelijks te verversen, liefst zelfs twee keer per dag.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
In het ideale geval voorziet men best leidingwater of grondwater dat na analyse geschikt is bevonden voor consumptie. Indien dit niet voorhanden is, mogen paarden in principe ook regenwater drinken, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Daarnaast is er nog de keus uit kunststof drinkbakken of geëmailleerde drinkbakken. Bij de kunststof drinkbakken wordt vaak gekozen voor een beschermbeugel zodat de paarden of pony's de drinkbakken niet kapot kunnen maken.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.