Een deel van de kinderen houdt ook op volwassen leeftijd last van slaapwandelen. Een op de 30-50 volwassenen heeft (bij periodes) nog last van slaapwandelen. Kinderen die slaapwandelen kunnen een normaal leven lijden. Belangrijk is te voorkomen dat kinderen zich bezeren tijdens het slaapwandelen.
De oorzaak van slaapwandelen is niet geheel bekend. Vermoed wordt dat bij een slaapwandelaar de wisselwerking tussen slaap en waak niet geheel goed verloopt. Dit kan ook verklaren waarom slaapwandelen vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen, aangezien de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn.
Slaapwandelen kan meestal geen kwaad en is een onschuldige slaapgewoonte. Ook resulteert het zelden in gevaarlijke situaties. Daarom hoef je er in de meeste gevallen niet actief iets aan te doen.
Slaapwandelen is een stoornis waarbij iemand fysieke activiteiten uitvoert, terwijl die persoon slaapt. Je kan er op elke leeftijd last van krijgen. De precieze oorzaak weten onderzoekers nog niet. Wel weten ze dat er een genetische aanleg kan zijn.
Een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om het slaapwandelen te beperken. Daarnaast is het aan te raden dat de slaapwandelaar geen alcohol of drugs gebruikt. Een psycholoog kan soms helpen om met het slaapprobleem om te gaan.
Het gebeurt meestal in de eerste uren van de nacht tijdens diepe, NREM slaap. Een slaapwandelsessie kan van slechts enkele minuten tot een uur duren, waarbij de slaapwandelaar zich niets kan herinneren wanneer hij wakker wordt.
Hij/zij bevindt zich immers in een diepe slaap. Ook kunnen slaapwandelaars schrikken, verward raken of zelfs boos en agressief worden als je ze wakker maakt. Het is dan ook beter om een slaapwandelaar terug naar bed te leiden, aangezien het soms gevaarlijk kan zijn om te slaapwandelen.
Wetenschappers gingen in de literatuur na hoe vaak slaapwandelen voorkomt: Ongeveer 7% van de volwassenen zou eens in zijn leven slaapwandelen (2). Dat betekent 50 miljoen mensen op wereldniveau. Tijdens het afgelopen jaar had 1,5% van de volwassenen en 5% van de kinderen een of meerdere keren geslaapwandeld.
Hoewel veel slaapstoornissen (zoals slaapwandelen) in specifieke slaapfases voorkomen, lijkt praten in je slaap op willekeurige momenten op te treden. Het gebabbel heeft dus ook niet per se te maken met wat je op dat moment droomt, zoals sommige mensen weleens denken.
Tijdens het slaapwandelen hebben kinderen hun ogen open, terwijl ze wel slapen. De meeste kinderen hebben een afwezige blik. Soms reageren kinderen een beetje op hun omgeving, zo kunnen ze ook wat mompelen wanneer hen een vraag gesteld wordt.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Parasomnie is een verzamelnaam van klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens uw slaap. U doet iets onverwacht, het lijkt of u wakker bent. Denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen, praten in uw slaap, bedplassen of slaapwandelen.
Narcolepsie is een aandoening met een verstoord slaap-waakpatroon die gekenmerkt wordt door slaapaanvallen overdag, verstoorde slaap in de nacht en bij een deel van de kinderen en volwassenen ook een verslapping van de spieren bij lachen of huilen. Hoe wordt narcolepsie ook wel genoemd?
Rustig naar bed brengen
Het idee dat u een slaapwandelaar niet wakker mag maken, is een fabeltje. U hoeft iemand niet bruut te wekken. Het beste is om de slaapwandelaar rustig naar bed te begeleiden. Zorg dat er geen spullen rondslingeren op de grond, waarover de slaapwandelaar kan struikelen.
2) Schreeuwen zonder stemJe bent je stem verloren en kunt niet meer schreeuwen om hulp. een symptoom zijn van slaapverlamming. Tijdens de REM-slaap dromen we.
Als iemand praat in zijn slaap, zit hij waarschijnlijk ergens in een stadium tussen dromen en slapen. Maak je nu niet direct zorgen, het is niet schadelijk voor je gezondheid. Wat wel kan is dat stress, alcohol en depressieve gedachten ervoor zorgen dat het vaker voorkomt.
Bij nachtschrik komt u tijdens diepe slaap plotseling overeind.Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.
Een slaapstuip, ook wel hypnagoge schok genoemd, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen.
Levendige dromen worden voornamelijk veroorzaakt door verhoogde activiteit in de hersenen tijdens de fase van snelle oogbewegingen (REM) van de slaap. Factoren die kunnen bijdragen tot levendig dromen zijn onder meer stress, angst, medicijnen en veranderingen in het slaappatroon.
Levendige dromen kunnen positief of negatief zijn, realistisch of fantasierijk. Onze dromen worden beïnvloed door wat we overdag ervaren en denken. Als we piekeren, stress of angst hebben of iets negatiefs verwachten of hebben meegemaakt, zullen ook je dromen negatiever zijn.
Slaperigheid overdag kan leiden tot een verslechtering van concentratie en reactievermogen. Meestal voelen mensen de slaperigheid wel aankomen, maar kunnen ze die uiteindelijk niet onderdrukken. Als je veel en/of lange dutten doet, bestaat het risico op omkering van het dag/nacht ritme.
De reden dat we zo realistisch en tegelijkertijd raar dromen
Het visuele deel en het geheugen van ons brein is in onze slaap actief. Deze twee delen zorgen voor het realistische deel. De reden voor onze rare dromen, komt door het feit dat het zelfreflectie deel en de oordelende functie niet actief zijn.
Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma … Het gevolg is dat je overdag moe bent. In sommige gevallen leiden nachtmerries zelfs tot chronische slapeloosheid.
Een korte samenvatting: dromen kunnen emoties bij je oproepen overdag, maar door dromen op zichzelf raak je niet vermoeid. Als je merkt of onthoudt dat je droomt, dan slaap je licht. Lichte slaap zorgt wel voor een vermoeid gevoel.