Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Ook modal ziet er luxueus uit, maar is sterker en kwalitatiever dan viscose. Het absorbeert vocht en voelt koel aan op de huid. De stof behoudt zijn vorm, is makkelijk te verven en is vlamwerend. Het wordt vaak toegevoegd aan een kledingstuk om het steviger te maken.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.
Voordelen van viscose
De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen. De stof is kreukvrij.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout.
Naast het feit dat modal stoffen ademend zijn, voelen ze zeer zacht en vallen soepel. Bovendoen biedt modal een hoog draagcomfort, dankzij haar elasticiteit. Daarom kan deze zogenaamde kunstzijde ook worden gebruikt om kledingstukken te maken die op het lichaam worden gedragen, zoals ondergoed.
Qua duurzaamheid heeft de productie van modal 10-20 keer minder water nodig dan katoen. Modal lijkt op het duurzame materiaal lyocell, dit scoort qua productieproces nog beter dan modal.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Modalis een natuurlijke kunstvezel; wordt ook weleens kunstzijde genoemd. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout.
Viscose lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde, de stof wordt ook wel 'kunstzijde' genoemd. Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.
De gekrompen viscose kan na het wassen met gemak terug gestreken worden naar de oorspronkelijke lengte/vorm. Doe dit wel wanneer het item een beetje vochtig is, op de laagste stand van de strijkijzer.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden. Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel.
Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar. Min: is vrij slap van structuur en als de stof nat wordt, bijvoorbeeld door zweet, trek je er makkelijk een gat in.
Viscose blijft koel aanvoelen op de huid en de stoffen zijn vaak net iets dunner dan katoen. Het is de perfecte stof voor zwierige (zomerse) kleding. De stof valt soepel en wappert in de wind, maar is niet statisch!
De katoenvezel is meer geschikt voor de zomer. Hij geeft warmte en kou makkelijk door. Door een bepaalde manier van breien kan hij wat dikker worden gemaakt, maar een echte winterstof is het niet. Wol isoleert een stuk beter, is daardoor warmer en meer geschikt voor het koude seizoen.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose. Om te begrijpen wat voor stofje dit is, moet je wel eerst weten wat voor materialen polyester en viscose zijn.