De vraag wordt dus terecht gesteld. Het antwoord hierop is gelukkig: nee, een serre is in de winter niet koud. De serre wordt bij uw huis ingebouwd, dit betekent dat de serre dezelfde temperatuur heeft als uw woonkamer of keuken.
Zorgen voor optimale temperatuur in je serre
De ideale temperatuur voor het kweken in een serre tijdens de winter is tussen 5 en 10 °C.
De beglazing van een serre heeft grote invloed op het binnenklimaat. Driedubbel glas biedt bijvoorbeeld een stuk beter isolerend vermogen dan dubbel glas of enkel glas. Hierdoor blijft een serre warmer in de winter en koeler in de zomer.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Verwarm je serre met een heater
Dan kun je het klimaat in elk geval draaglijk houden door de aanbouw te verwarmen met een heater. Meer advies op maat ontvangen over het warm houden van je serre? Bel ons op 053 57 26 145 of kom langs in onze showroom.
De koude kas wordt gewoonlijk helemaal niet verwarmd, hoewel tuiniers hem dikwijls juist zo verwarmen dat de temperatuur boven het vriespunt blijft. De minimum-nachttemperatuur van de koele kas is 4,5°C, van de gematigde kas 10° C en van de warme kas 16° C.
serrehet. Belangrijk: Planten hebben verschillende temperaturen waarin ze optimaal gedijen. 15 tot 24 graden Celsius (°C) worden als ideaal beschouwd voor de groei van planten. Onder 10°C stopt het, onder 0°C sterven de meeste planten.
Het kan allemaal. Dek je af in de serre hou er dan rekening mee dat overdag de temperatuur gevoelig kan oplopen richting 20 à 25 graden Celsius bij stralend zonnig weer overdag.
Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen. Na de winter vul je de bodem aan met nieuwe grond.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.
Een tuinkamer verwarmen kan op verschillende manieren. In het verleden werd vaak gekozen voor gaskachels, maar tegenwoordig is een elektrische kachel een beter alternatief. Een Heather kenmerkt zich door innovatieve infrarood-korte golftechnologie.
3 Dak en vloerisolatie
Elke deftige woonuitbreiding, tuinkamer of veranda hoort best op een goed geïsoleerde ondergrond / grondplaat te staan. Beoog ook hierin de hoogste isolatie, zeker wanneer het over een woonuitbreiding gaat en verschillende leefruimtes in elkaar doorlopen.
Plaats de infrarood verwarming in een serre, tuinhuis, afgesloten terras of overkapping. 130 tot 150 watt per vierkante meter is doorgaans voldoende. Met een gezellig verwarmde aanbouw of tuinkamer scoor je sowieso extra bij je gasten op koudere dagen. Een ideale aanwinst voor je serre of afgesloten overkapping.
Maak gebruik van etages. In verschillende verdiepingen telen is handig om meer potten in je serre te krijgen. Om leegstaande verticale ruimte op te vullen met potten zijn er wel een paar opties. Een eerste manier is extra gebruiken uitvinden voor constructieonderdelen die je voorhanden hebt in je serre.
Weet ook dat je voor de bemesting van je serre best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de serre immers voor problemen zorgen.
Voor we starten met de kweek dient men de ramen te ontsmetten met een daartoe bestemt product, dit product vind u bij de betere tuincentra of 'Filclair verdelers' of met een oplossing van water met azijn. Dit doen we om schimmels en ziekter op de planten te vermijden en de lichtinval te verbeteren.
Minimaal 5 graden boven nul = overwinteren
In het koude gedeelte van de kas kan het een graad of 4 vriezen. In het warme gedeelte is het altijd minimaal 5 graden boven nul.
Een goede ventilatie is minstens even essentieel in een serre. Zonder verluchting loopt de temperatuur te hoog op wat de planten kan beschadigen. Tot in mei staan overdag de ramen en deur (een beetje) open en zijn ze 's avonds toe. In volle zomer blijft de serre best dag en nacht open staan.
Dit kan simpelweg door ze te verven met een mengeling van kalk en water. Dit laagje filtert het zonlicht waardoor je serre minder snel opwarmt.
Bloemenperken hebben meestal genoeg aan 2 keer per week bewaterd te worden. Je kan dus beter enkele keren grondig gieten/sproeien, dan dagelijks enkel oppervlakkig te bewateren. Zo ben je zeker dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan, kan je tijdens warme periodes wel best dagelijks gieten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Zet je serre op het zonnigste plekje in de tuin. Het liefst uit de buurt van hoge hagen of bomen. Plaats de serre bij voorkeur met de deuropening naar het zuiden, zo profiteren de planten in de serre maximaal van de warmte van de opkomende zon en voorkomt het dat het té heet wordt in de serre.