De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Spoor elektriciteitskabels op met een spanningszoeker
Net als de leidingzoeker, zal dit apparaat een signaal geven als u zich in de buurt van een elektrakabel bevindt. Boor ruim om deze kabels heen, om er zeker van te zijn dat u ze niet raakt. Mocht u een kabel raken, dan zal dit voor een stroomstoring zorgen.
Met een kabeldetector kunt u zowel spanningsloze als onder stroom/spanning staande leidingen tot 300 V opsporen. De kabeldetector kan kabels, leidingen, stroomcircuits, kortsluitingen en aardingen vinden, hiermee kunnen beschermbuizen achter muren gevolgd worden en coax kabels gevonden worden.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Heb je een plek gevonden waar geen leiding achter loopt en die niet dichtbij een stopcontact zit? Dan kun je beginnen met het boorwerk zelf.
Via de aansluiting in de meterruimte komt de elektrische energie van je netbeheerder binnen. Elke regio in Nederland heeft een eigen netbeheerder die je huis voorziet van stroom en gas. Er loopt een kabel onder de grond naar je meterruimte. In deze ruimte vind je de hoofdbeveiligingen en de elektriciteitsmeter.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Pas op voor eventuele leidingen of bedrading
Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een zogenoemde leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen. Boren zonder leidingzoeker kan ernstige gevolgen hebben.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Maak een leidingplan!
De beste manier om niet in een leiding te boren is door precies in de gaten te houden waar de leidingen zich precies bevinden. Maak een soort plattegrond bij de bouw of verbouwing van een huis, en teken daar precies alle leidingen in die aangelegd worden.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.
Deze buizen lopen meestal langs de muur. Om ze in de muur te krijgen zul je de buizen moeten verleggen. Dit houdt ten eerste in dat je alle buizen moet ontkoppelen, op de plek waar de verwarmingsbuizen komen te lopen, moeten er sleuven in de muur worden gefreesd, om vervolgens de buizen weer te plaatsen.
Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen vinden we lood in het drinkwater in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.