Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Een boedelbeschrijving kan opgemaakt worden bij onderhandse of notariële akte. Indien alle partijen het eens zijn en zij het vrije beheer hebben over de goederen die tot de erfenis behoren, kan worden volstaan met een onderhandse akte. De onderhandse akte dient door alle erfgenamen te worden ondertekend.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Rechtbank heeft meer informatie over erfenissen
In een openbaar boedelregister staan bijvoorbeeld: gegevens over het ongedaan maken van de wettelijke verdeling door de langstlevende echtgenoot; verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of hebben verworpen; de aanwijzing van een boedelnotaris.
Een boedelbeschrijving is verplicht als: de erfgenamen minderjarig zijn of onder bewind of curatele staan. de nalatenschap door één of meerdere erfgenamen beneficiair wordt aanvaard. de kantonrechter een boedelbeschrijving heeft verplicht.
Wat is een boedelbeschrijving? Een boedelbeschrijving is een overzicht van álle bezittingen en schulden op overlijdensdatum. In artikel 674 Rv is opgenomen wat een boedelbeschrijving moet bevatten.
Wie maakt de boedelbeschrijving op? In het kader van een gerechtelijke vereffening-verdeling is het opmaken van de boedelbeschrijving een wettelijke verplichting in hoofde van de notaris. Partijen kunnen hiervan enkel in onderling overleg afzien en dus geen boedelbeschrijving opmaken.
Wanneer de partners gaan scheiden, moet deze gemeenschap van goederen worden verdeeld onder de beide partijen. Na de scheiding moeten niet alleen de goederen, maar ook de schulden die in deze gemeenschap van goederen vallen, door de partijen worden verdeeld. Dit wordt ook wel de boedelscheiding genoemd.
Een inboedellijst is een door jou opgestelde lijst met daarop alles wat je aan inboedel in huis hebt en de waarde van deze spullen. Vervolgens tel je alles bij elkaar op. Dat is de waarde van je totale inboedel.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
En/of rekening bij overlijden - Nabestaanden
Het saldo op de rekening dat toebehoort aan de overleden rekeninghouder, behoort tot zijn/haar nalatenschap en wordt volgens het testament verdeeld. Mocht er geen testament bestaan, dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie recht op het spaargeld heeft.
Alle zaken die nodig zijn om de erfenis goed en duurzaam af te wikkelen, zoals de taken van de executeur, het inschakelen van een vereffenaar en boedelbeschrijvingen, leest u hier. Het gereed maken van de erfenis voor de verdeling duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar.
De verknochte goederen vallen buiten de boedelverdeling. Dat zijn spullen waaraan één van jullie sterk gehecht is, zoals sieraden en kleding. Verder vallen ook bezittingen die verkregen zijn uit schenkingen en testamenten niet onder de boedelverdeling.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
In Mijn Bewind kunt u als particulier bewindvoerder alle verslagen zoals de boedelbeschrijving en machtigingsverzoeken digitaal invullen en indienen. Ook is de status van de afhandeling digitaal te zien en verloopt het contact met de rechtbank online via Mijn Bewind.
De boedelnotaris is de notaris die de erfgenamen adviseert bij de afwikkeling van de nalatenschap (en daarbij leiding geeft). Zijn taken zijn bepaald door afspraken tussen de betrokken partijen. Bijvoorbeeld het opstellen van boedelbeschrijving of een verklaring van erfrecht.
Vanzelfsprekend komen de schulden van een erflater in mindering op zijn vermogen en wordt mede hierdoor de totale omvang van de nalatenschap bepaald. Daarnaast worden er kosten gemaakt na het overlijden, zoals de kosten van de vereffening van de nalatenschap, kosten van de notaris, kosten van begrafenis en dergelijke.
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven. Er zijn mogelijkheden om dit te verlengen. Het is de vraag of je dit wilt. Na 2 jaar verliest de uitwonende partner het recht op de hypotheekrenteaftrek.
De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden. De wet bepaalt wat schulden van de nalatenschap zijn.