Weigeren van de slimme meterDan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Ik wil helemaal geen slimme meter
U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.
Dit geldt met name voor de apps. De displays worden vaker bekeken dan de apps. 8 procent van de consumenten die een aanbod voor een slimme meter hebben gekregen, heeft de plaatsing geweigerd. Dat is 1 procent minder dan het jaar daarvoor.
Uiterlijk op 1 juli 2029 moeten alle meters vervangen zijn door een digitale meter. De timing van de plaatsing wordt door Fluvius bepaald. Als u de plaatsing van de digitale meters weigert, kan Fluvius een juridische procedure opstarten, waardoor u mogelijk kosten aangerekend krijgt.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
PV-eigenaars met een installatie van minder dan 15 jaar oud en eigenaars van PV-installaties die gekeurd werden vóór 1 januari 2021 kunnen de plaatsing van een digitale meter nog uitstellen tot 1 januari 2025.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Heb je je zonnepanelen in 2009 geplaatst, dan zal je nog net van die volle vijftien jaar kunnen genieten. Heb je je panelen eerder geplaatst bijvoorbeeld in 2006, dan is je periode van 15 jaar al afgelopen in 2021 en mag je geen digitale meter meer weigeren.
Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een digitale energiemeter, bleek dinsdag uit onderzoek van Multiscope. Je mag een zogenoemde 'slimme meter' weigeren, maar dat recht eindigt in 2023 als je zonnepanelen hebt.
Registratie van opgewekte zonne-energie
Dan registreert een slimme meter niet alleen hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel groene stroom je teruglevert aan het net. Een traditionele meter kan dit niet. Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt.
Dit moet je weten. Netbeheerder Fluvius heeft al enkele duizenden aangetekende brieven verstuurd naar gezinnen die hardnekkig weigeren om een digitale meter te laten plaatsen. In het allerslechtste geval volgt een dagvaarding voor de rechtbank.
Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u kosteloos het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.
En zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft! En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen.
Heb je een analoge exclusief-nachtmeter? Dan vervangen we die niet door een digitale meter tot 1 januari 2028. Tenzij in de onderstaande gevallen, dan wordt analoge exclusief-nachtmeter wel vervangen door een digitale meter.
Overweeg je om de digitale meter te weigeren? Wettelijk mag dat niet. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Het is verstandig om te overwegen of het voor jouw huishouden of bedrijf voordelig is om een slimme meter te laten plaatsen. Slimme meters kunnen nuttig zijn omdat ze het verbruik van elektriciteit of gas in realtime kunnen meten, wat het gemakkelijker maakt om het verbruik te begrijpen en om energie te besparen.
Wie tussen eind 2012 en begin 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan de plaatsing van de digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025.
Digitale meter nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan verbonden, waardoor niet elk huishouden warm te maken is voor de digitale meter. De communicatie functie wordt als het grootste nadeel beschouwd. Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt.
Als u uw meterstanden niet doorgeeft, maakt de netbeheerder zelf een schatting van uw verbruik. Die schatting is gebaseerd op vroegere meterstanden, en kan dus grondig verschillen van uw werkelijke verbruik.
Er zijn 2 redenen om de slimme meter in te voeren. Consumenten krijgen zo meer inzicht in hun energieverbruik en de meter helpt om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Zonnepanelen-eigenaars moeten dus meer hun opgewekte stroom verbruiken. Kan ik de digitale meter weigeren? Neen, je kan die niet weigeren. Het Grondwettelijk Hof heeft vastgelegd dat alle terugdraaiende tellers vervangen moeten worden door digitale meters.
Hoewel je zonnepanelen kunt installeren zonder een slimme meter, is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over de toekomstige veranderingen in de regelgeving en de gevolgen voor je energieopwekking en -verbruik.
Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draait dus niet terug. Heb je vandaag zonnepanelen op je dak en een analoge meter, dan geniet je nog even van het voordeel van de terugdraaiende teller.