Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip.Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Welk keukenafval mag ik mijn kippen geven? Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren.
Kaas en maaltijdresten waar zout aan is toegevoegd – dus ook gekookte groenten of rijst met zout – is niet goed om aan je kippen te geven. Dit is simpelweg te zout voor ze. Koolsoorten dienen overigens wel gekookt te zijn (zonder zout), omdat rauwe kool voor gasvorming zorgt.
Reacties. Kaas bevat veel zouten, geef je kippen liever geen kaas, waarom zou je?
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Denk aan yoghurt of cottage cheese, als extra snacks voor je kippen. Zuivel zorgt voor het broodnodige calcium, maar het kan ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet. Wanneer het erg warm is, kan je de yoghurt ook diepgevroren geven.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Zelf zou je ook geen rauwe aardappelen eten: het is niet lekker en het zou zwaar op de maag liggen. Datzelfde hebben kippen ook. Rauwe aardappelen worden niet goed verteerd en maar slecht opgenomen. Als je ze dit toch voert, kunnen de kippen diarree krijgen of last krijgen van braken.
Wat ziet een kip? De ogen van pluimvee hebben een extra receptor in hun ogen. Daardoor kunnen ze UV zien, hetgeen mensen niet kunnen. Ook is het kippenoog meer gevoelig voor specifieke kleuren dan een mensenoog, vooral in het blauwe en rode deel van het spectrum.
Kippen zullen meestal in de buurt blijven van de plek waar ze voedsel krijgen. Omdat kippen echte scharrelaars zijn, zullen ze wel op pad gaan om te scharrelen. Hierbij houdt een kip geen rekening met erfafscheidingen.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.