Meestal is dat ergens tussen de zes en negen maanden. Met een bakfiets kun je jouw baby met een speciale babyschaal of maxi cosi drager al veel eerder veilig vervoeren. Jouw kleine spruit wordt namelijk door de constructie van de bakfiets en één van deze babyzitjes beschermd.
Baby's kunnen al vanaf een leeftijd van drie maanden oud veilig vervoerd worden in een bakfiets. Dit kan met een zogeheten babyschaal of in de Maxi-Cosi met een speciale Maxi-Cosi-drager. Je baby wordt dan door de constructie van de bakfiets en het stoeltje goed beschermd.
Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets. Veel ouders denken dat een Maxi-Cosi van zichzelf veilig is, maar die biedt geen bescherming tegen trillingen. Ze zijn ontworpen voor een auto met vering.
Je baby mag pas mee op de fiets als hij 6 maanden oud is en een goede spiercontrole heeft. Hij moet zelf zijn hoofd goed hoog kunnen houden. En liefst zelf van een kruiphouding rechtop kunnen gaan zitten.
Vanaf wanneer mag een baby in een fietsstoel? Een baby mag in een fietszitje als het voor enige tijd zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld is dit rond de 9 maanden. Er is geen verschil op welke leeftijd een baby in een voorzitje en op welke leeftijd een baby in een achterzitje mag.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Zodra je kindje stevig rechtop zit, dus ongeveer tussen 6 en 12 maanden, kan je hem in de fietskar meenemen. Met een extra babyzitje en een goede vering kan je baby zelfs al vanaf 0 of 3 maanden mee, afhankelijk van het model. Je kan dan een draagbare autostoel, een babyschelp of een hangmat in de fietskar bevestigen.
Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen.
Een bakfiets is erg handig voor het vervoeren van kinderen. Zeker als u meerdere kinderen heeft en ze bijvoorbeeld tegelijk naar school moet brengen. Een bakfiets is dan vaak handiger en stabieler dan een fietszitje voor en achterop. Ook vinden kinderen een bakfiets vaak heel erg leuk.
Een peuterschaal is hetzelfde als een babyschaal, maar iets groter: een peuterschaal is geschikt als je baby ongeveer 8 tot 18 maanden oud is, en als hij al zelf kan zitten. In een peuterschaal zit je kind wat meer rechtop.
De Babboe Mini is een zeer wendbare en compacte bakfiets. Doordat de Babboe Mini een stuk korter is dan een normale tweewielbakfiets, is de bakfiets uitermate geschikt voor in de stad.
De maxi cosi drager kan worden vastgezet in de bakfiets met een bijhorende speciale bevestiging. Deze bevestiging kunt u vastzetten op de vloer of op het bankje door deze vast te boren. De maxi cosi houder wordt vervolgens op de bevestiging vastgezet met klemmetjes die u vast kunt draaien op de bevestiging.
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.
Om kinderen te vervoeren, is een fietskar achteraan veiliger dan een fietsstoeltje. Maar het allerveiligst is nog de bakfiets. Dat blijkt uit crashtests van de Duitse automobielclub ADAC. De Duitse automobielclub ADAC liet zowel een fiets met aanhangkar als een fiets met kinderstoeltje crashen tegen een obstakel.
' Vanaf drie maanden is een baby in de Maxi-Cosi of babyschaal in de fietskar te vervoeren. Bij zo'n jonge leeftijd is wel een kar aan te bevelen waar het zitje opgehangen is (Chariot Couger, Chariot Captain en Burley d'Lite) of een kar die weinig trilt (Weber Ritschi).
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.
Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.
Baby kruipen: wanneer begint het? Als we naar gemiddelden kijken, beginnen de meeste baby's tussen de 7e en 9e maand met kruipen. Maar, het blijft een gemiddelde! Sommige baby's kruipen al na 5 maanden en andere zullen er weer iets langer over doen.
Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. De buggy kan je gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar is.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.