Het aantal accommodaties in Amsterdam dat verhuurd wordt op sites zoals Airbnb is fors gedaald. Dit voorjaar waren er nog 18.715 locaties in de stad die verhuurd werden, nu zijn dat er nog maar 4.128.
De Airbnb regels in Amsterdam; hoeveel dagen mag je je woning verhuren? Per kalenderjaar mag je je Amsterdamse woning slechts 30 nachten verhuren. De Gemeente Amsterdam kan Airbnb zelfs vragen de kalender voor je adres voor de rest van het jaar te blokkeren als jouw accommodatie deze limiet heeft bereikt.
Het afgelopen jaar hebben volgens Airbnb 2,7 miljoen Nederlanders gebruik gemaakt van Airbnb, zowel in buiten- als binnenland.
Op 1 januari 2019 heeft de gemeente Amsterdam een verordening goedgekeurd waardoor gehele woningen slechts voor maximaal 30 nachten per jaar verhuurd mogen worden. Raadpleeg de website van de gemeente Amsterdam voor meer informatie over hoe deze verordening op jou van invloed kan zijn.
De gemeente Amsterdam stelt duidelijke eisen aan vakantieverhuur. Zo mag een eigenaar een woning maximaal dertig dagen per jaar verhuren, aan maximaal vier personen. Bovendien moet de woning het hoofdverblijf van de verhuurder zijn.
De Airbnb regels in Amsterdam; hoeveel dagen mag je je woning verhuren? Per kalenderjaar mag je je Amsterdamse woning slechts 30 nachten verhuren. De Gemeente Amsterdam kan Airbnb zelfs vragen de kalender voor je adres voor de rest van het jaar te blokkeren als jouw accommodatie deze limiet heeft bereikt.
Hoeveel dagen mag je verhuren via Airbnb? Dit is eigenlijk het kortste antwoord van dit artikel. Het aantal dagen dat je jouw woning mag verhuren via Airbnb is 60 dagen per jaar. Dat is dus ongeveer twee maanden.
Je mag maximaal 5.000 euro bruto per jaar verdienen via de deelplatformen. Overschrijd je dat bedrag, dan worden de inkomsten fiscaal gezien als beroepsinkomsten en zal je onderworpen zijn aan het statuut van een zelfstandig ondernemer.
Over heel 2022 werd een winst geboekt van 1,9 miljard dollar. Het was het eerste winstgevend jaar voor het bedrijf dat vakantieadressen uitwisselt. "Vooruitkijkend naar 2023, zien we sterke vraag in het eerste kwartaal, ten teken dat consumentenvertrouwen om te reizen hoog blijft", aldus Airbnb.
In Nederland geldt de Huisvestingswet. Hierin staat dat het verboden is om door de gemeente aangewezen woonruimte “te onttrekken aan de woningvoorraad”, hieronder valt dus ook de verhuur van woningen op verhuurplatform Airbnb. Dit verbod geldt niet als je hiervoor een vergunning van de gemeente hebt.
Airbnb is een platform waar mensen hun woningen verhuren aan toeristen. In plaats van in een 'afstandelijk' hotel, overnacht je dan in een huis van een local. Het platform is enorm populair. De huurders vinden het leuk om in een persoonlijk huis te slapen en verhuurders verdienen er flink aan.
Je mag de woning of woonboot alleen incidenteel verhuren
Bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. In dit geval is het verhuren via Airbnb illegaal. Als je jouw woning of woonboot in totaal meer dan 60 overnachtingen per jaar verhuurt, gaat de gemeente onderzoeken of je bedrijfsmatig verhuurt.
Een Airbnb starten is dus voor iedereen.Wél moet je nagaan of er in jouw gemeente aanvullende regels zijn. Sinds 1 januari 2021 kunnen gemeentes verhuurders immers verplichten om zich aan te melden als verhuurder.
De gemeente Amsterdam gaat vanaf vandaag controleren of Airbnb-verhuurders voldoen aan de registratieplicht. Als advertenties op het woningverhuurplatform geen juist registratienummer hebben, worden ze door Airbnb verwijderd.
Gemiddeld zijn die verblijven 19% duurder dan hotelkamers. Een Airbnb-verblijf kost gemiddeld 140 euro per nacht, terwijl een hotelkamer 117 euro kostte.
Indien u een woning wilt verhuren aan 3 of meer personen, heeft u een vergunning voor kamerverhuur nodig. Wanneer u een woning verhuurt en deze wordt bewoond door 2 personen heeft u geen vergunning nodig. Woningdelen zonder vergunning is dus toegestaan voor maximaal 2 bewoners, niet zijnde een gezin.
De Belastingdienst gaat scherper controleren of mensen die hun huis tijdelijk verhuren via platforms als Airbnb die inkomsten wel aangeven bij de fiscus. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt namelijk dat driekwart van de mensen die hun eigen woning (tijdelijk) verhuurt een onjuiste of onvolledige aangifte doet.
Er bestaat dus geen twijfel over mogelijk: met Airbnb kun je makkelijk grof geld verdienen. De top tien van de superverhuurders verdient zelfs tot 84.500 euro per dag. Als 'bijverdienste' kan dat natuurlijk wel tellen.
Echter presteert Booking.com een stuk beter. Zij ontvangen namelijk 3x zoveel boekingen. Daarbij is het marketingbudget van Booking.com groter dan dat van Airbnb en doen ze er meer aan om hun website en daarmee ook jouw B&B, huis of appartement onder de aandacht van reizigers te brengen.
Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur. Als je een gedeelte van je woning verhuurt (maximaal 40%), dan kun je een eigen Bed and Breakfast (B&B) beginnen.
Zodra je reservering bevestigd is, worden de kosten bij je in rekening gebracht (met uitzondering van waarborgsommen). Dit geldt ook wanneer je Direct Reserveren gebruikt. Het maakt niet uit hoe ver van tevoren je reserveert, de host wordt pas 24 uur na je verwachte aankomst uitbetaald.
Voor de klantenservice, marketing, waarborgen en schoonmaakkosten int Airbnb vaste servicekosten van 3 procent op het subtotaal van een boeking.
Sinds 1 januari 2021 is de Wet toeristische verhuur van woonruimte in werking getreden op grond waarvan gemeenten tegen verhuur van woonruimte aan toeristen kunnen optreden. Gemeenten kunnen daartoe overgaan als zij dit met het oog op de leefbaarheid van de woonomgeving noodzakelijk achten.
De servicekosten voor gasten zijn meestal lager dan 14,2% van het subtotaal van de boeking (nachttarief + schoonmaakkosten + eventuele extra kosten voor gasten, exclusief Airbnb-servicekosten en belastingen).
Als u uw eigen woning via Airbnb verhuurt, is de zogenaamde regeling van tijdelijke verhuur van toepassing (art. 3.111 en 3.113 Wet IB 2001). In dit geval is kortweg 70% van de huurinkomsten belast. De afslag naar 70% is voor te maken kosten, zoals onderhoud en afschrijvingen.