De organische sapstroom vervoert water met organisch glucose via de bastvaten van de bladeren naar de wortels. In de wortels wordt het glucose opgeslagen in de vorm van zetmeel.
De bladeren geven via de huidmondjes waterdamp af, die door de wind wordt afgevoerd; zeker bij warm weer verdampt het blad veel vocht. Het tekort aan water wat dan optreedt wordt vanuit de wortels via de vaten weer aangevoerd. De vaten in het blad lopen door de nerven (die bij de meeste bladeren goed zichtbaar zijn).
Kan mijn boom dood bloeden? Je boom zal niet doodbloeden, zelfs al heb je gesnoeid wanneer er geen blad aan staat en je boom hierna hevig bloedt.
- Worteldruk: de boomwortels zuigen water op uit de grond. Daardoor ontstaat in deze wortels overdruk. Water nivelleert, dat wil zeggen dat het zich egaal verspreidt over het volume waarin het zich bevindt.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
Wind 'huilt' wanneer het wordt opgebroken door objecten, zoals bomen. De windvlaag splitst door de boom en komt dan snel weer terug aan de kant. Door factoren als het oppervlak van de boom en de luchtsnelheid zal de ene kant van de wind sterker zijn dan de andere wanneer de stroming weer samenkomt.
Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo'n wond niet goed. In zo'n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.
Door osmose zal de vloeistof met daarin een lagere concentratie opgeloste stoffen via het half doorlatend membraan naar de vloeistof met een hogere concentratie opgeloste stoffen stromen totdat er een evenwicht ontstaat in het percentage opgeloste stoffen aan beide kanten van het membraan.
De worteldruk wordt opgebouwd, doordat er een accumulatie van mineralen plaatsvindt in het merg-parenchym (weefsel rondom het xyleem). Hierdoor stijgt de osmotische waarde in het mergparenchym en verplaatst water zich vanuit het schorsparenchym (cortex) via de endodermis naar het mergparenchym.
Een plant maakt gebruik van zonlicht (lichtenergie), water (H2O) en koolstofdioxide (CO2). Met deze drie stoffen onderdelen kan een plant energie vastleggen. De energie van de zon wordt vastgelegd in de stof glucose (C6H12O6). Daarnaast wordt ook zuurstof (O2) gemaakt.
De stam van de boom
Onder schors zit de bast, daar lopen de bastvaten. Dit zijn een soort buisjes waarmee het voedsel uit bladeren over de hele boom wordt verdeeld. Onder de bast zit laagje dat cambium wordt genoemd, vanuit dat laagje groeit de boom elk jaar stukje dikker en zo ontstaan de jaarringen.
De wortels zijn al begonnen om vocht en voeding naar hun kruin te sturen om het aankomend blad mee te voeden. Als een tak wordt afgeknipt wordt de voedingslijn als het ware doorgeknipt en loopt het vocht met voeding vrij naar buiten. Het bloeden is ook een soort van verdedigingsactie van de boom.
Bomen zijn levende wezens, en dat kun je horen! Een boom heeft namelijk ook een hartslag. Binnen in een boom stromen sappen.
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Soms zie je uit de stam van een boom een kleverig goedje lopen.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Snoei een tak altijd aan de basis. Voorkom een kapstokhaak, omdat de kans op nieuwe uitlopers en aangroeien dan erg groot is, maar snoei de tak ook niet vlak langs de stam weg. Een tak vlak langs de stam wegsnoeien heeft als gevolg dat de snoeiwond onnodig groot is, waardoor de kans op boomziektes groter is.
ABC-bomen is de verzamelnaam van een aantal boomsoorten die hetzelfde verschijnsel vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif) vallen deze categorie.
Bomen. Waarom gaat een boom nooit naar school? Antwoord: Hij snapt er geen hout van.
Het uiterlijk en de verscheidenheid van bomen op aarde zijn het resultaat van een lange evolutie. Meer dan een miljard jaar geleden waren de eerste planten aantoonbaar kleine groene algen die in de oceaan leefden.
Je kunt een klimplant doden door de takken af te knippen en het wortelsysteem te verwijderen, of door hem te verstikken met mulch. Azijn en kokend water zijn tevens goede en niet-giftige methoden om een klimplant te doden.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.