Schuimkit hecht niet goed op een natte ondergrond. Je kunt het schuim ook vernevelen nadat het is aangebracht om de uitzetting te maximaliseren en het uithardingsproces te versnellen.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je polyurethaanschuim gebruikt in natte of vochtige omgevingen.
Purschuim is vochtbestendig, maar niet volledig waterdicht. Het schuim in de spouwmuur in de buitengevel is bestand tegen condens of hemelwater. Tegen langdurig contact met water, zoals in een zwembad, of stilstaand water is het niet bestand.
Waterdichte purschuimen
Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem. Langdurig contact met water of stilstaand water moet wel worden vermeden. Immers, water dat niet weg kan en dus in het schuim aanwezig blijft, kan zorgen voor verminderde prestaties in de eigenschappen.
Wij raden aan om de ondergrond te bevochtigen omdat 1K purschuim water nodig heeft om uit te harden. Hiermee kan de droogtijd dus worden versneld. Daarnaast heeft het vochtig maken van de ondergrond nog meer voordelen: Betere celstructuur.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Moet ik natte isolatie vervangen? Helaas verliezen de meeste isolatiematerialen hun isolatievermogen als ze nat worden. Je zult dus je natte isolatie moeten vervangen als deze niet voldoende kan drogen. Als de isolatie goed droog kan worden, dan is het niet nodig om het te vervangen.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Gebruik juiste isolatiematerialen
Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende materialen. EPS isolatieparels en glaswol vezels zijn tegenwoordig de meest gebruikte en meest veelzijdige. EPS-parels zijn het meest vochtbestendig en kunnen worden gebruikt in een vrij smalle spouw (>3cm).
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard. Dat komt omdat het uithardingsproces van PU-schuim exotherm is, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uitharden.
De droogtijd van flexibel purschuim
Een van de grote voordelen van flexibel PU-schuim is dat het een relatief korte droogtijd heeft in vergelijking met traditionele schuimen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de droogtijd variëren van twee uur tot 24 uur voordat het product klaar is voor gebruik.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
PUR schuim isoleert zo goed omdat het luchtdicht is.
Hecht op een ondergrond zoals beton, baksteen, cement, hout, PVC, metaal, enz.
Glaswol is niet vochtbestendig. Zodra het nat wordt verliest het namelijk grotendeels zijn isolatiewaarde.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
Steenwol heeft een hoog rendement qua isoleren, maar is niet bestand tegen vocht. In uw kruipruimte, waar er een grote kans is op stijgend grondwater in de wintermaanden, kan er dan een vochtprobleem ontstaan.
Rotswol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch. Dankzij al deze eigenschappen vormt steenwol geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmelvorming.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR. Water wordt door de platen ook niet opgenomen, maar juist tegen gehouden. Rot en schimmelvorming komt dan ook vrijwel niet voor bij PIR.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Pur schuim wordt doorgaans gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen en kaders van deuren. Daarnaast is het een efficiënt middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten.