Marokko werd vanaf 1912 een protectoraat van Frankrijk, en het zuidelijke deel van het land kwamen onder Spaanse 'bescherming' te staan. De Spanjaarden hadden ook de noordkust van het land al in handen. Formeel bleef het land onafhankelijk, maar in de praktijk maakten de Fransen en Spanjaarden de dienst uit.
De Marokkaanse sultan was op papier het staatshoofd, maar de belangrijkste ministeries en financiële zaken werden gerund door de Fransen. De strategische ligging van Marokko aan de Middellandse Zee was destijds volgens Pas de belangrijkste redenen om het land te koloniseren: "In het land zelf was niet veel te halen.
Marokko als protectoraat
Marokko was van 1912 tot 1956 een protectoraat van Frankrijk.
Frans-Marokko of het Franse protectoraat over Marokko (Frans: Protectorat français au Maroc; Arabisch: الحماية الفرنسية في المغرب , alhimayat alfaransiat fi almaghrib) was een protectoraat van Frankrijk in Marokko. Het bestond van 1912 tot 1956. Voor 1912 was het een onafhankelijk sultanaat.
Volgens cijfers van het Franse Immigratie-observatorium wonen er 1,5 miljoen Marokkanen in Frankrijk, plus 670.000 met een dubbele nationaliteit.
Wil je meer weten over hoe de vertalingen werken? Klik dan hier. Veel landen hebben hun hulp aangeboden, maar Marokko laat slechts vier landen toe: er zijn teams onderweg, of al in Marokko, van Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.
De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten.
De oudste staat in het huidige Marokko was het inheemse koninkrijk Mauretania en bestond vanaf 110 v. Chr. Het sultanaat Marokko bestond vanaf 789 tot 1912, het werd door verschillende Berberse en Arabische dynastieën bestuurd.
De invloed van de Franse cultuur is te verklaren vanuit de koloniale achtergrond van Marokko: het land is vierenveertig jaar lang een Frans protectoraat geweest. De Fransen kozen in 1912 Rabat als hoofdstad, en veranderden het in de meest 'verfranste' stad van Marokko, een land dat gekenmerkt is door meertaligheid.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Geschiedenis van de betrekkingen
Algerijnse nationalisten hadden relatief goede betrekkingen met koning Mohammed V van Marokko. In 1961 is hij gestorven, een jaar voordat Algerije soeverein geworden is. Marokko is onafhankelijk geworden in 1956 en Algerije in 1962.
Marokko werd vanaf 1912 een protectoraat van Frankrijk, en het zuidelijke deel van het land kwamen onder Spaanse 'bescherming' te staan. De Spanjaarden hadden ook de noordkust van het land al in handen. Formeel bleef het land onafhankelijk, maar in de praktijk maakten de Fransen en Spanjaarden de dienst uit.
Geografische ligging Marokko
Het land heeft een oppervlakte van 710.850 vierkante kilometer,. Dit is 17 keer groter dan Nederland.
In januari 1943 besluiten de geallieerden op een conferentie in de Marokkaanse stad Casablanca om ook Marokkaanse soldaten in te zetten voor de bevrijding van Noord-Afrika en Europa. Deze Marokkaanse soldaten worden onderdeel van het Vrije Franse leger, onder leiding van generaal De Gaulle.
Op 22 oktober 1859 verklaarde Spanje de oorlog aan Marokko. De nieuwe Marokkaanse Sultan Mulay Mohammed reageerde snel en stuurde een leger naar het noorden van Marokko om tegen de Spanjaarden te vechten.
De Romeinen zijn er geweest en de Vandalen, waarna Byzantium trachtte hier invloed te krijgen, maar de onafhankelijke Berberstammen bleven in feite het land beheersen. Na 700 n.C. werd het gebied door de Arabieren veroverd, maar ook in deze tijd bleven de Berbers in feite de baas.
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
Arabisch (Marokkaans) is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Arabisch (Marokkaans) is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
Het koninkrijk is vijfde met een BBP van 118,72 miljard dollar. Algerije staat net voor Marokko op de vierde plaats met 169,9 miljard dollar. Egypte behoudt de derde plaats met 303 miljard dollar. In Afrika wordt de ranking aangevoerd door Nigeria en Zuid-Afrika met respectievelijk 448 en 351,4 miljard dollar.
In 1604 waren zowel de Nederlandse Republiek als het Sultanaat Marokko in oorlog. Marokko vocht tegen Portugal, de Republiek tegen Spanje. De Republiek bevrijdde in dat jaar een honderdtal Marokkaanse galeislaven in Spaanse dienst en droeg die over aan de Sultan van Marokko.
De Marokkaanse staatsgodsdienst is de soennitische islam. Zo'n 98 procent van de bevolking is moslim.
De moderne staat Marokko ontstaat als het land zich in 1956 onafhankelijk verklaart van Frankrijk en Spanje. Koning Mohammed V, die tot aan de onafhankelijkheid in gedwongen ballingschap leeft, overlijdt in 1961. Zijn zoon Hassan II, volgt hem op en houdt er een strenge dictatuur op na. Koning Hassan II.
Marokko staat bekend om zijn gevarieerde woestijnlandschappen, die tot de mooiste ter wereld behoren. Maar het land bestaat uit meer dan alleen dorre woestijnen. De fascinatie van Marokko ligt in zijn diversiteit. U vindt in dit land zelfs aantrekkelijke wintersportplaatsen.