Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem met een hoog eiwitgehalte. Speciaal geschikt voor het bakken van heel luchtig wit brood. Maar patentbloem is ook heel geschikt voor het bakken van koekjes, taarten, speculaasjes, oliebollen, pannenkoeken, eierkoeken enzovoorts.
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken. Kan tarwebloem dan niet in een cake? Jawel, al zal je cake net iets steviger zijn dan wanneer je fijne patisseriebloem gebruikt.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Patentbloem is gebleekte tarwebloem die vooral gebruikt wordt voor gebak en luchtig brood. Doordat het lichte bloem is, is het geschikt voor zachte broodjes, cake en zachte taartbodems zoals bijvoorbeeld voor appeltaart of vlaai.
Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem, bakpoeder en soms een snufje zout. Zelfrijzend bakmeel is geschikt voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Zelfrijzende bloem wordt ook niet gebruikt om brood mee te bakken, daarvoor heb je gist nodig.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste. In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.
Patentbloem is bloem die gemaakt is van patentmeel. Patentmeel is de naam voor de beste kwaliteit meel, gemalen uit het binnenste deel van de graankorrel. Eén van de betekenissen van patent is voortreffelijk.
Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Patisseriebloem geeft een malser brood. Het is platter, kruimeliger, minder stevig of vast. Het omgekeerde geldt als je broodmeel gebruikt voor koekjes of taart. Deze worden vaster, zwaarder en taaier.
Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen. De '00' staat voor de 'uitmalingsgraad' van de bloem. De uitmalingsgraad is laag omdat de meeste deeltjes uit de bloem zijn gezeefd.
Voor een bruinbrood gebruik ik altijd een mix van drie verschillende meelsoorten. Te weten Volkoren Tarwemeel, Volkoren Roggemeel en Tarwebloem. Daar haal je ook prima resultaten mee en bevat alleen de tarwe en niets extra's.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Wit en volkorenbrood zijn even zwaar. De vezels die vrijkomen bij het bereiden van meel voor witbrood zijn nauwelijks geld waard (een zak met alleen maar vezels zijn voor een paar cent te koop).
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza. Patentbloem heeft trouwens dezelfde maling, dus die kun je ook gebruiken.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Patisseriebloem is bloem die gemaakt is van tarwe die weinig eiwitten bevat (rond de 9%) en deze glutenvormende eiwitten van beperkte kwaliteit zijn. Patisseriebloem is dus bij uitstek geschikt voor taart, koekjes en dergelijke en niet of niet zo geschikt voor de bereiding van brood.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Gist vervangen door baking soda
Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50). Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda.